Home / Vijesti / BiH / Milijević: Reformom privrednog sudovanja do razvoja privrede

Milijević: Reformom privrednog sudovanja do razvoja privrede

U Bosni i Hercegovini je neophodna reforma privrednog sudovanja radi razvoja privrede i investiranja, ocijenio je u razgovoru za Fenu Nedeljko Milijević, stečajni sudija iz Banje Luke.

Naglasio je da su za uspješno vođenje stečajnog postupka neophodne stručne i iskusne stečajne sudije, koje dobro poznaju privredno pravo i u značajnoj mjeri i ekonomiju te imaju širi uvid u društvena i privredna kretanja.

“Sudije moraju biti edukovane. U Republici Srpskoj imamo privredne sudove koji su sigurno korak naprijed, ali nije dokraja izvršena reforma kada su u pitanju ti sudovi, a neophodna je i saradnja s kolegama u okruženju te da se prate kretanja u privredi”, smatra Milijević.

Naglašava da nije problem samo u broju stečajnih sudija, već u kvalitetu njihovog rada, jer su oni ti koji moraju usmjeriti stečajni postupak u pravcu reorganizacije i održavanja proizvodnje u privrednim društvima.

“Sudije povlače te prve poteze i tu treba završiti reformu da bismo imali kvalitetan kadar koji se može nositi sa svim problemima i da privredno sudovanje ne bi bilo kočnica razvoja privrede, već da stvara prohodnost njenom razvoju i investicijama”, istakao je Milijević.

Govoreći o Prijedlogu zakona o stečaju koji je nedavno utvrdila Vlada RS-a, a u čijoj pripremi je tehničku pomoć dala Grupacija Svjetske banke uz podršku vlade Švicarske, Milijević je rekao da su uz zakon važni i podzakonski akti za njegovo provođenje.

“Ovim zakonom predviđeno je da se donese sedam-osam pravilnika i jedan od njih je o upravljanju imovinom stečajnog dužnika. Tim pravilnikom bit će propisane sve radnje stečajnog upravnika, do njegovog imenovanja pa do razrješenja. Znat će se tačno kada stečajni upravnik ulazi u privredno društvo, kada i na koji način vrši popis imovine, procjenu te prodaju imovine”, pojasnio je Milijević za Fenu.

Također, bit će utvrđene naknade i nagrade stečajnog upravnika, odbora povjerilaca i drugih učesnika u postupku.

U javnosti se mogu čuti prigovori da su stečajni upravnici dobro plaćeni, a da istovremeno dugo traju stečajni postupci i naplata. Podzakonskim aktima, kaže, bit će uveden red i u ovu oblast, jer će biti nagrađeni oni stečajni upravnici koji za kraći rok efikasno okončaju složeniji stečajni postupak.

Novim zakonom o stečaju u RS-u se uređuju postupak restrukturiranja i stečajni postupak, pravne posljedice otvaranja i provođenja postupka restrukturiranja i stečajnog postupka, reorganizacija stečajnog dužnika nesposobnog za plaćanje na osnovu stečajnog plana i međunarodni stečaj.

Potreba za donošenjem novog zakona pojavila se zbog ogromnih problema koji u RS-u postoje u ovoj oblasti, jer je veliki broj privrednih subjekata nelikvidan i svakodnevno se pokreću stečajni postupci.

Ekonomskom politikom Vlade RS-a za 2015. godinu, utvrđene su mjere radi poboljšanja privrede, zbog sve većeg broja privrednih subjekata koji su nelikvidni.

Kao jedna od mjera bila je upravo donošenje novog Zakona o stečaju.

izvor/fena/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)