Home / Vijesti / BiH / Dokumenti pokazuju: Ministarstvo zahtijevalo smanjenje penzija, Novalić garantuje da ga neće biti

Dokumenti pokazuju: Ministarstvo zahtijevalo smanjenje penzija, Novalić garantuje da ga neće biti

Dokument koji je ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača poslao Upravnom odboru Federalnog zavoda PIO jasno pokazuje da se insistiralo na dosljednoj primjeni člana 51 Zakona o PIO, što bi dovelo do smanjenja penzija od 10 posto. Ipak, premijer FBiH Fadil Novalić garantuje da smanjenja neće biti.

Naime, u dopisu koji je poslat Upravnom odboru Federalnog zavoda PIO ministar upozorava da on ne šalje nikakvo “pismo” već jasan zahtjev za dosljednu primjenom člana 51. Zakona o PIO.

Primjena člana 51 znači smanjivanje penzija

Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda PIO, kaže za Klix.ba da primjena člana 51. Zakona o PIO znači smanjenje penzije za januar za oko 10 posto. Kvesić pojašnjava da su primjena člana 51. Zakona o radu i ostanak penzija na istom nivou jednostavno nespojivi.

“Ministar je od nas zahtijevao primjenu člana 51. Zakona o PIO, a to znači isplatiti onoliko koliko ste prikupili. S obzirom na to da januar tradicionalno karakteriše manji priliv sredstava, jasno je da bi penzije bile smanjene za oko 10 posto”, kaže Kvesić uz napomenu da će oni sačekati stav Vlade FBiH koja je u prethodnom sazivu, tačnije 2014. godine, utvrdila fiksni koeficijent.

Pojedini mediji prenijeli su saopćenje Ministarstva rada i socijalne politike u kojem se i dalje insistira na poštivanju člana 51. Zakona o PIO, ali se obećava da neće biti smanjivanja penzija. Kvesić još jednom pojašnjava da je to nemoguće i da će se morati opredijeliti ili za poštivanje člana 51. i smanjenje penzija, ili za nepoštivanje člana 51. i ostanak penzija na sadašnjem nivou.

“Mi ćemo sačekati šta će reći Vlada FBiH. Ako oni kažu da ostaju pri svom zaključku iz 2014. mi ćemo ga i poštovati”, kaže Kvesić.

Novalić: Smanjenja neće biti

Povodom medijskih i drugih dezinformacija o navodnom smanjenju penzija u Federaciji BiH, saopćenjem za javnost oglasio se premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Bili smo zatečeni dezinformacijom o navodnom smanjenju penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine, jer Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na bilo koji način o tome ne razmišlja, niti će dozvoliti smanjenje dostignutog nivoa penzionih prava, već je isključivo posvećena donošenju novih zakonskih rješenja u oblasti penzionog i invalidskog osiguranja”, kaže se u izjavi premijera FiH Fadila Novalića.

“To je vidljivo i iz današnjeg saopćenja resornog ministra Veska Drljače, iz kojeg je razumljivo da je došlo do pogrešne interpretiracije njegovog zahtjeva upućenog Federalnom zavodu PIO za donošenje konkretnog plana mjera.
Tim povodom, uime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odgovorno potvrđujem da do smanjenja penzija neće doći”, dodaje se u saopćenju federalnog premijera.

Aner Žuljević: Saopćenje Vlade FBiH je sporno

Saopćenje Vlade Federacije BiH, u kojem navode kako neće biti smanjene penzije, ali da se mora primijeniti 51. član Zakona o PIO pokazuje bahatost i licemjerstvo u komuniciranju ovog organa izvršne vlasti, kazao je za Klix.ba zastupnik SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević.

“Primjenom člana 51. na koji se Vlada FBiH poziva u smislu njegove primjene je upravo mehanizam kojim će umanjiti penzije, kako su najavili, za 10 posto”, rekao je Žuljević.

On je dodao i da je navedeni mehanizam postojao u zakonu i za vrijeme prethodne vlade, pa se nikad nije koristio, nego se istinskim reformama i izlaskom iz recesije osiguralo povećanje penzija od dva puta i vraćanje naslijeđenog duga.

“Nažalost, bahata vlada na čelu s pogubljenim premijerom ustvari pokazuje da su joj sve superhikovske reforme kojim otimaju od radnika i penzionera i ono nedovoljno sa čim godinama preživljavaju”, kazao je Žuljević.

Zaključio je da je ovaj potez u potpunosti demaskirao sve laži o reformama, ekonomskim uspjesima i agendama ove vlade.

izvor/klix/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)