Home / EU / U Mostaru održana kampanja ”Štednjom energije-štedimo za budućnost”

U Mostaru održana kampanja ”Štednjom energije-štedimo za budućnost”

Članovi udruge “Mare nostrum” iz Neuma zajedno sa članovima timova za energetsku učinkovitost Grada Mostara i općine Neum proveli su u utorak u Mostaru promotivnu kampanju pod nazivom ”Štednjom energije-štedimo za budućnost”.

Tom prigodom članovi navedenih timova postavili su info pult, gdje su građane upoznali s projektom CB-GREEN (Prekogranično – zeleno, obnovljivo i energetski učinkovito umrežavanje) te ih savjetovali o korištenju obnovljivih izvora energije, energetskoj učinkovitosti i malim koracima za jednostavnu uštedu energije u kućanstvu.

Svrha je CB-GREEN projekta zaštiti i očuvati okoliš te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Zadarskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije u javnom sektoru.

Po riječima Admira Loge iz REDAH-a, projekt se provodi na području Republike Hrvatske (grad Zadar i Zadarska županija) i BiH (Grad Mostar i HNŽ) u suradnji sa šest partnerskih organizacija iz javnog i civilnog sektora. Također, projektom se želi unaprijediti sustav upravljanja energijom u lokalnim zajednicama i promovirati energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije u prekograničnom području.

Koordinator za projekte iz oblasti energetske učinkovitosti Darko Knezović kazao je kako će Grad Mostar dobiti akcijski plan energetske održivosti u vrijednosti od oko 30.000 maraka što će biti važna sastavnica strategije razvoja samoga Grada.

Kroz akcijski plan, Mostar će dobiti bazu podataka o svim potrošačima energenata u cijelom gradu, odnosno o ukupnoj količini emisije ugljičnog dioksida (CO2). Izradom strateških dokumenata energetske učinkovitosti trebala bi biti definirana održiva energetska politika za Zadar, Mostar i Neum. U njima će se detaljno analizirati bilanca potrošnje energije, odrediti ciljane uštede i mjere povećanja energetske učinkovitosti.

Knezović je napomenuo kako bi Grad samo na javnoj rasvjeti mogao uštedjeti ogromna financijska sredstva, a samim time smanjiti i količine CO2. Naime, grad Mostar trenutno samo na javnu rasvjetu godišnje izdvaja oko 2 milijuna maraka, no ugradnjom LED sustava rasvjete ti bi se troškovi znatno umanjili.

Kada je u pitanju LED rasvjeta, u Neumu će biti osvijetljena šetnica na kojoj će biti postavljena nova energetski učinkovita LED rasvjeta, dok će na poluotoku Kleku biti postavljen solarni energetski sustav.

Po Knezovićevim riječima, u Mostaru je u planu izrada Info centra posredstvom koga će građani moći dobiti sve relevantne informacije o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

Inače, u Neumu i Mostaru formirat će se i timovi za energetsku učinkovitost – EE timovi.

Voditeljica projekta CB- GREEN iz Zadra Martina Matešić kazala je kako je u Zadru već osnovan EE tim kao i solarni edukacijski centar u kojem se pružaju informacije javnim i privatnim osobama o pitanjima iz energetike.

Naglasila je kako će i u Zadru u sklopu ovog projekta biti uklonjen postojeći sustav rasvjete te postavljen novi LED sustav.

Inače, u sklopu projekta CB-GREEN bit će uspostavljeno djelotvorno prekogranično partnerstvo za unapređenje sustava upravljanja energijom u lokalnim zajednicama te stvorena mreža projekta energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za Zadarsku i Hercegovačko-neretvansku županiju. Ta će, javno dostupna, mreža postati bazom podataka projektnih ideja kojima se planira budući održivi razvoj te će sadržavati podatke o primjerima dobre prakse u regiji što će olakšati donošenje odluka investitorima u energetski sektor.

Projekt CB-GEEN odnosi se na razdoblje od 1. travnja 2015. do 31. ožujka 2017., a ukupni proračun projekta, koji financira Europska unija u okviru IPA Programa prekogranične suradnje za BiH iznosi 253.104,60 eura.

Današnjem događaju su nazočili i članovi tima za energetsku učinkovitost grada Zadra i agencije Zadra Nova.

izvor/Fena/Akta/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)