Home / Kapital / Bankarstvo / Direktor Vise kontra direktoru Deutsche Banka: Gotovina neće nestati!

Direktor Vise kontra direktoru Deutsche Banka: Gotovina neće nestati!

Scenario nestanka gotovine nezamisliv je za Austriju, kazao je Kurt Tojner, generalni direktor Visa Europe u Austriji za list Kurier.
Na ovaj način on je oponirao Johnu Cryanu, direktoru Deutsche Banka, koji je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu izjavio kako će gotovina nestati za deset godina.

“Gotovina će uvijek postojati”. Ukidanje gotovine, onako kako ga razmatraju bankari i ekonomisti, on ne vidi u doglednoj budućnosti.

Uz novčani udio od 80 posto u trgovini, Austrija je i dalje zemlja sa vrlo visokim afinitetom za keš. U Švedskoj, manje od deset posto se plaća u gotovini.
Jedan od razloga za visok afinitet prema gotovini je pored drugačijeg mentaliteta i visoka dostupnost gotovine. “Mi imamo 8.000 bankomata, dok u Švedskoj morate ići često 50 kilometara do najbližeg bankomata.”

Međutim, ovo bi se moglo uskoro promijeniti, jer je u toku zatvaranje mnogih filijala banaka i mnogi bankomati se uklanjaju.
“Zalihe gotovine su ogroman trošak za banke”, kaže Tojner, te dodaje da se širenje upotrebe platnih kartica potiče smanjenjem naknade za kreditne kartice u EU za trgovce, koje je na snazi od 9 decembra 2015. godine.

izvor/indikator/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Najveća zarada u istoriji :Saudijski naftni div lani je zgrnuo toliko bogatstvo da ga je teško shvatiti

Saudijski državni naftni div Aramco izvijestio je o rekordnoj neto dobiti od čak 161,1 milijardu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)