Home / Nauka i Tehnologija / Novi mikročip omogućava direktnu komunikaciju s računarom

Novi mikročip omogućava direktnu komunikaciju s računarom

Novi neuronski implantant ubrzava načine korišćenja računara i otvara vrata novom području uređaja koji mogu da budu kontrolisani isključivo putem naših misli. Na ovom projektu trenutno radi nekoliko naučnih timova američke vojske.

Prema Agenciji za projekte naprednih istraživanja (DARPA), neuronski čip pretvaraće misli u elektro-hemijski jezik koji koriste neuroni, kako bi nadražaje preveli u binarne brojeve koje koriste računari i ostali sistemi.

Iz Agencije tvrde da veličina konačnog proizvoda neće prelaziti veličinu dvije kovanice penija, složene jedna na drugu, piše Dejli mejl.

Filip Alvelda, programski menadžer neuronskog inženjeringa ističe da je ova tehnologija usmjerena na savladavanje problema s kojima se suočavamo prilikom direktne komunikacije s računarom – pomoću misli, moći ćemo da dajemo naredbe računaru bez potrebe za korišćenjem računarskog jezika.

Iako će uređaj biti dizajniran tako da sam može da prepozna električnu aktivnost mozga, adekvatna obuka za korišćenje biće itekako potrebna kako bi korisnik čipa mogao na pravilan način da otkrije i pošalje računaru prave i pravilno definisane signale.

“Današnji najnapredniji sistemi komunikacije između ljudskog mozga i računara koriste veliku količinu opreme. Uskoro će biti moguće ostvariti komunikaciju s modernom tehnologijom bez korišćenja velike i teške opreme”, rekao je Alvelda i dodao da bi čipovi mogli da se pokažu kao korisni u terapiji nervnih poremećaja, pa čak i u razvoju uređaja koji bi bili od pomoći slijepim i gluvim osobama.

DARPA u nacrtu projekta navodi da bi digitalne, slušne ili vizualne informacije mogle da budu direktno skladištene u ljudski mozak u visokim rezolucijama.

Dok bi ova inovacija bila korisna u oblasti zdavstva, iz DARPA-e napominju da je primarni cilj čipa bolja komunikacija među vojnicima koji se nalaze na bojnim poljima.

Izvor/cafe.ba/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

LANSIRANA PLATFORMA ECOMMERCE4ALL.EU PRVA REGIONALNA WEB PLATFORMA ZA E-TRGOVINU

Platforma “E ECOMMERCE4ALL.EU ” širi se na regionalnom nivou .U poređenju sa zemljama Zapadnog Balkana, …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)