Home / Vijesti / BiH / Osam bh. kompanija na sajmu IMM Cologne u Kelnu

Osam bh. kompanija na sajmu IMM Cologne u Kelnu

Na Međunarodnom sajmu namještaja i enterijera (IMM COLOGNE), koji je počeo danas u njemačkom gradu Kelnu, a zatvara se 24. januara, osam firmi iz BiH predstavlja svoje izvozne kolekcije.
downloadNamještaj izlažu “Masterwood” iz Prijedora, “Lignum” iz Lopara, “Praktik” iz Vogošće, “Solidwood” iz Gradačca, “Minali” iz Sarajeva, “Woodteam” iz Ilijaša, “Krivaja mebl” iz Zavidovića, te “Bosnian                                                 beech board” iz Visokog.
Iz Vanjskotrgovinske komore BiH saopćeno je da je izlaganje na ovom sajmu od značaja za drvu industriju BiH, što pokazuje i podatak da je za 11 mjeseci prošle godine iz BiH izvezeno namještaja u vrijednosti oko 210 miliona eura.

Najveći izvoz bio je u Njemačku, a vrijednost izvezene robe u ovu zemlju iznosila je 70 miliona eura, što je 33,2 odsto ukupnog izvoza i devet odsto više nego u istom periodu 2014. godine.

Najzastupljeniji proizvodi u strukturi namještaja koji se iz BiH izvoze u Njemačku su tapacirane stolice (20 miliona eura drvene, šest milona evra metalne), trpezarijski namještaj (oko 18 miliona eura), namještaj za spavaće sobe (11 miliona eura) i dijelovi za namještaj (5,5 miliona eura), te drugi proizvodi.

Iz Komore ističu da ovi podaci pozicioniraju Njemačku kao najznačajnije tržište za namještaj iz BiH.

Nastup kompanija iz BiH na sajmu organizirala je Vanjskotrgovinska komora, uz finansijsku podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

izvor/indikator.ba/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)