Home / Vijesti / Svijet / Slom turskog turizma

Slom turskog turizma

Turizam u Turskoj izgubio je glavne klijente poslije incidenta sa voijnim avionom ostavši bez ruskih gostiju, a sada, poslije terorističkih napada u Istanbulu, putovanja u tu zemlju otkazuju i Nijemci. Posljedice će biti katastrofalne za cijelokupnu ekonomiju zemlje, piše njemački list Die Zeit.
Ministarstvo inostranih poslova Njemačke savjetovalo je putnicima da “privremeno izbjegavaju” okupljanje na javnim mjestima i u blizini turističkih znamenitosti Turske.
Potpuno je prirodno da treći teroristički napad za pola godine u Turskoj pogubno utiče na turistički biznis u toj zemlji.
Terorizam u posljednje vrijeme dobija novi vid, pošto je sve češće usmjeren protiv turista, smatra stručnjak za turizam Martin Loman.
Prema statistici, građani Njemačke činili su najznačajniji dio posjetilaca Turskoj, a 2014. godine tu zemlju je posjetilo više od četiri i po miliona Nijemaca.

Na drugom mjestu su bili ruski turisti, ali se turski biznis sa njima oprostio još u novembru prošle godine kada su se pogoršali odnosi Moskve i Ankare poslije incidenta sa oborenim vojnim avionom.

Pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin uveo sankcije Ankari, ruski turoperateri više ne nude svojim klijentima putovanja u Tursku.
Kako navodi autor članka, za turizam takve mjere imaju dvostruke posljedice: pošto zbog odsustva ruskih gostiju mnoštvo soba u hotelima ostaje prazno, turoperateri drugih zemalja počinju da traže velike popuste.

Talas neuspjeha koji je zapljusnuo turski turistički biznis uticaće na cjelokupnu ekonomiju zemlje.
– Turizam je izuzetno važan sektor turske ekonomije i jedan od glavnih izvora strane valute – navodi stručnjak Njemačkog društva za međunarodnu saradnju Martina Simon.

Agencije

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)