Home / Vijesti / BiH / Šarović: Koristiti fondove EU za poljoprivredu

Šarović: Koristiti fondove EU za poljoprivredu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je u Berlinu prisustvovao sastanku ministarstava nadležnih za poljoprivredu Jugoistočne Evrope, koji su organizovali povjerenik Evropske komisije za poljoprivredu Fil Hogan i ministar poljoprivrede Njemačke Kristijan Šmit.

Sastanku su prisustvovali ministri nadležnih ministarstava za poljoprivredu Jugoistočne Evrope iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova*. Sastanak je održan u prostorijama Federalnog ministarstva hrane i poljoprivrede u Brlinu.

Na dnevnom redu su razmatrana pitanja regionalne saradnje u oblasti poljoprivrede, tom prilikom su razmjenjena iskustva od koristi za unapređenje i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje, održivog razvoja ruralnih područja i iskorištenje pretpristupnih sredstava u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji.

Ministri su predstavili stanje u poljoprivredi i ruralnim oblastima u svojim zemljama, izložili koncept aktuelnih agrarnih politika koje se realizuju, predstavili plan za naredni period, ali i prijedloge za inteziviranje i poboljšanje međusobne saradnje zemalja Zapadnog Balkana, te razmjenu iskustava u oblasti  poljoprivrede i razvoja ruralnih područja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je posebno potencirao aktivnosti na pripremi i izradi strateških dokumenata za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja u BiH, ali i potrebu aktiviranja mehanizma korištenja IPARD pretpristupnih fondova Evropske unije namjenjenih za podršku poljoprivredi i razvoju ruralnih sredina za period 2014-2020. godina.

izvor/vijesti.ba/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)