Home / Ličnosti / DIREKTOR GODINE Gleda na radnike kao na drago kamenje

DIREKTOR GODINE Gleda na radnike kao na drago kamenje

Nebojša Matić je nesvakidašnji poslodavac i biznismen, a sudeći po onome što radnicima daje i što od njih dobija, i jedan od najboljih direktora.

Posao je počeo deveesetih u očevoj garaži u Lajkovcu, a danas njegova kompanija „Mikroelektronika” izvozi u više od 140 zemalja širom sveta.

Za ovakve rezultate Matić najviše zahvaljuje svojim radnicima. Na njih ukupno 86 gleda kao na drago kamenje i ljude koji su u njemu probudili najbolje.

– Ova firma je dobra jer dobri ljudi rade u njoj. Možeš biti vlasnik i direktor koliko hoćeš, ali si nula bez sposobnih i marljivih ljudi. Suština je u druženju. Prvi čovek firme mora da brine o svojim zaposlenima. Ja moje i volim, zajedno radimo, smejemo se, družimo, pecamo, jer ako su oni zadovoljni, posao ide napred. A kad imaju problem, rešenje je komunikacija, ne novac, jer motivacija se postiže samo pričom. Zaključio sam i da je svako od nas lud tri dana u pola godine i da ga tada ne treba dirati – priča Matić, koji je 2012. dobio priznanje „Blic preduzetnik”.

 Nebojša Matić (desno): Volim sve svoje radnike

U „Mikroelektronici”, koja se bavi proizvodnjom alata za mikrokontrolere koji se nalaze u telefonima, automobilima, frižiderima, doskora je četiri puta godišnje delio bonuse. Radnici su dobijali i 13, 14. i 15. platu.

– Sada sam to promenio u povišicu. Godišnje plata raste i do 100 odsto. Odlučio sam i da ih „nateram” da imaju po troje, četvoro dece. Obećao sam da ću im mesečno davati po 200 evra za treću i po 400 evra za četvrtu bebu. Nije to veliki trošak, deca su najbolja stvar. Ja imam ćerku, a moja žena se često našali kako sam umeo da napravim mnogo toga, ali ne i drugo dete – kaže Matić.

Za dobre ljude se lako vezuje. Devojka kod koje je godinama kupovao kafu došla je da kuva kafu i u „Mikroelektronici”. Danas je Matić školuje za knjigovođu, a na pitanje nove koleginice Milice šta će da popije, kaže: „Kafu ako te ne mrzi da je napraviš”.

izvor/blic/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)