Home / EU / Prodor na evropsko tržište: Kinezi kupuju njemačku firmu za milijardu dolara

Prodor na evropsko tržište: Kinezi kupuju njemačku firmu za milijardu dolara

Grupa kineskih investitora kupila je jednog od najvećih njemačkih dostavljača mašina, kompaniju KraussMaffei za 925 miliona eura (oko milijardu dolara).

Među investitorima su i kineske državne firme China National Chemical Corp (CremChina) i investitorske AGIC Capital i Guoxin International.

KraussMaffei je kompanija koja proizvodi mašine za preradu plastike i gume, a prethodno je bila u vlasništvu kanadskog Onex Groupa. Dogovor o njenoj prodaji najveća je akvizicija kineskih investitora s nekom njemačkom firmom.

U proteklom periodu Kinezi su kupili i druge evropske firme zajedno sa njihovim tehnologijama i distributivnim mrežama. Tako je naprimjer prošle godine ChemChina kupio italijanskog proizvođača guma Pirelli, a ugovor je bio vrijedan 7,1 milijardu eura.

Nakon posljednje kupovine njemačke kompanije objavljeno je da će operativni poslovi KraussMaffeija ostati u Minhenu i Evropi, a da će se otvoriti nova radna mjesta. Ova firma trenutno zapošljava 4.500 ljudi, od čega ih 2.800 radi u Njemačkoj.

Predsjednik ChemChine Jianxin Ren kazao je da će preuzimanje njemačke firme sa 178 godina tradicije pomoći kineskom gigantu da postane pionir u uspjesima inicijative “made in China” (proizvedeno u Kini).

“Ulažemo u kompaniju sa jakim menadžerskim timom i tehnološkom stručnošću, te vjerujemo da će to koristiti našim kineskim podružnicama”, dodao je.

Dogovor o kupovini trebao bi biti finaliziran u prvoj polovini 2016. godine.

izvor/klix/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)