Home / Kapital / Niče osam novih aerodroma u regionu

Niče osam novih aerodroma u regionu

Region će ove godine postati bogatiji za nekoliko infrastrukturnih objekata u zračnom prevozu, a po svemu, ipak, prednjači Hrvatska. Do kraja godine u promet će biti puštena nova zračna luka Zagreb, kapaciteta pet miliona putnika, što je investicija vrijedna više od 330 miliona eura, piše Poslovni dnevnik.

Planirana ulaganja

Ali, ove godine bi trebalo da počnu radovi i na aerodromu na Rabu. Iako je riječ o realativno malom ostrvu u sjevernom Jadranu, najavljuje se da bi taj aerodrom trebalo da ima kapacitet od 200.000 putnika godišnje, što je na nivou Rijeke. U aerodrom na Rabu planirano je ulaganje do 60 miliona eura.

I dok Hrvatska već ima primat u zračnoj infrastrukturi s ukupno devet operativnih aerodroma – sedam međunarodnih, Aerodrom Brač i Mali Lošinj, region dosta zaostaje.

Slovenija ima dva ozbiljna uzletišta, BiH u Sarajevu i Mostaru (postoje uzletišta u Banjoj Luci i Tuzli), a Srbija zapravo samo Beograd, iako se svako malo pokušava revitalizovati i Niš, a zanimljiv projekat je napravljen i u Kraljevu.

Crna Gora ima turističku zračnu luku u Tivtu i poslovnu u Podgorici. Makedonija je oba aerodroma, Skoplje i Ohrid, dala u koncesiju turskom operateru TAV-u.

Zanimljivo je da sve te zemlje planiraju da ove godine počnu nove investicije. Bosna i Hercegovina planira da napravi aerodrom u Bihaću, Srbija u Novom Sadu i Užicu, Makedonija u Štipu, a Crna Gora u Nikšiću.

Neuspjeh aerodroma u Trebinju

Kako procjenjuje portal Ex-Yu Aviation News, projekat u BiH bit će opterećen hipotekom neuspjeha aerodroma u Trebinju, u koji je uložen milionski iznos u izradu dokumentacije i konsultantske usluge, a godinama se nije krenulo s mrtve tačke.

Lokalna vlast u Bihaću planira da uloži milion eura u projekat, a očekuje se novac i od kantonalnih i državnih vlasti. Većinu novca ipak bi trebalo da osigura strateški partner.

Govori se da bi to trebalo da bude investitor iz Turske.

Pokrajinska vlada Vojvodine željela bi postojeće sportsko-poljoprivredno uzletište u Novom Sadu da pretvori u komercijalni aerodrom koji bi služio, primarno, za čarter, teretne i niskobudžetne letove. No, kako je lokacija samo sedamdesetak kilometara udaljena od beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, postavlja se pitanje njegove prave svrsishodnosti.

Srbija planira primarno da revitalizuje, uglavnom za istu svrhu kao i u Novom Sadu, uzletište u Užicu koje je, zbog tadašnje vojne namjene, teško stradalo u udarima snaga NATO-a 1999. godine.

Procjenjuje se da će za to trebati 19 miliona eura, a obnova bi mogla da bude završena ove godine.

izvor/avaz/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)