Home / Vijesti / BiH / Vlada FBiH želi vratiti “Energopetrol”

Vlada FBiH želi vratiti “Energopetrol”

U izvještaju Radne grupe koju je formirala Vlada Federacije BiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, za analizu spornih pitanja u vezi s izvršenjem obaveza iz Ugovora o dokapitalizaciji “Energopetrola“, navodi se da se konzorcij INA-MOL obavezao da će investirati 150 miliona KM, ali da to nije ispunjeno.

Suvad Osmanagić, predsjednik Radne grupe, rekao nam je jučer da je Ugovor o dokapitalizaciji „Energopetrola“ štetan i katastrofalan po Federaciju, a to je utvrdila i ova grupa na zahtjev Vlade FBiH.

Raskinuti ugovor

Namjera im je da ugovor o privatizacije bude raskinut. Radna grupa najavila je i angažiranje nove nezavisne revizorske kuće koja će obaviti ciljanu analizu o utrošku sredstava koje je „Energopetrol“ primio od konzorcija, ali i dodatnu reviziju ispunjenja uvjeta ugovora. Konzorcij INA-MOL tužio je Vladu FBiH po osnovu sudskih sporova koje je preuzeo dokapitalizacijom „Energopetrola“ iz marta 2006. godine i sada potražuje isplatu 64 miliona KM.

Pokrenut je i arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu, ali u izvještaju Radne grupe navodi se da je Vlada FBiH ta koja je trebala tužiti konzorcij zbog neispunjavanja obaveza, a ne obratno. U izvještaju piše da je arbitraža neosnovana, ali da će Vlada vrlo rado ući u arbitražni proces. Zbog dokapitalizacije „Energopetrola“ pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi se ukupno devet osoba koje se terete za krivična djela sklapanja štetnog ugovora.

U izvještaju Radne grupe navodi se da je osnovni sporni element dokapitalizacije investiranje te da je grupa utvrdila da je po isteku trogodišnjeg ugovora, od planiranih 150 miliona KM, investirano samo 35,2 miliona KM, od čega je 20 miliona KM iskorišteno za plaćanje avansa INA-i.

izvjestaj-vlada

Revizorski izvještaji

– Jasno se vidi da ugovor o dokapitalizaciji nije ispunjen i da je investirano 35,2 miliona KM, dok 120 miliona uopće nije investirano kako je bilo predviđeno ugovorom – piše u izvještaju.

Kada je u pitanju poslovanje “Energopetrola”, Radna grupa utvrdila je da kontinuitet poslovanja s gubitkom u posljednje tri godine pokazuje da se radi o lošem upravljanju privrednim društvom.

– Prema revizorskom izvještaju za 2014. godinu, samo u prethodne dvije godine (2013-2014) članice Konzorcija ostvarile su prihod od “Energopetrola” u ukupnom iznosu od 392,6 miliona KM, dok je sam EP ostvario prihod od 900.000 KM. Samo na osnovu kamata na sredstva posuđena od konzorcija, EP je za dvije godine imao trošak od 15,6 miliona KM – kaže se u izvještaju.

Ispunili smo ugovor

– Konzorcij INA-MOL u cijelosti je ispunio sve preuzete obaveze u skladu s Ugovorom o dokapitalizaciji. Potvrdila je to i nezavisna međunarodna revizorska kuća „Deloitte“ u svom izvještaju, koji je izrađen temeljem zahtjeva Vlade Federacije BiH.

Konzorcij je u razvoj „Energopetrola“ investirao nešto više od 150 miliona KM, od čega je 62,3 miliona KM uloženo u modernizaciju maloprodajne mreže „Energopetrola“, a nova ulaganja nastavit će se i u narednom razdoblju – kažu iz konzorcija.

izvor/vijesti.ba;avaz/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)