Home / Vijesti / BiH / Vlada SAD nudi projekte u BiH “teške” 810 miliona dolara

Vlada SAD nudi projekte u BiH “teške” 810 miliona dolara

Vlasti u BiH još nisu upoznate sa detaljima mogućeg ulaganja SAD-a, uslove i druge pojedinosti, ali ta mogućnost zavrjeđuje pažnju svih nas da spremno dočekamo američke investitore, rekao je za TV1 ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, komentarišući poziv koji je Vlada SAD-a uputila svojim kompanijama o investiranju u infrastrukturne projekte u našoj državi.
Naime, Vlada SAD-a putem posebne baze podataka o velikim investicijama u svijetu, svojim kompanijama nudi ulaganje u projekte u BiH, vrijedne oko 810 miliona dolara, koji su u fazi pripreme. Izdvojena su četiri projekta: širenje međunarodnih aerodroma u Sarajevu i Banjaluci, gradnju prekograničnog prelaza BiH i Hrvatske na potezu Odžak – Svilaj, koji će biti dio autoputa na koridoru 5C. Investitorima se prezentira i mogućnost istraživanja i eksploatacije nafte na području Federacije BiH, s obzirom na to da je Vlada FBiH u potrazi za novim strateškim partnerom.
Za ministra Šarovića ovo su dobre, pozitivne i ohrabrujuće vijesti.
“Ulaganje SAD-a u BiH je dobar signal za druge investitore. Vlast u BiH nije upoznata o detaljima mogućeg ulaganja, jer se radi o pripremnom periodu. Ovo je ohrabrujući pomak i nešto što se dugo čekalo u BiH”, konstatuje Šarović.

Ističe kako su SAD i do sada, posebno putem USAID-a, svake godine realizovale projekte na različitim nivoima vlasti u našoj državi, no većih interesovanja za ulaganje u BiH u proteklim godinama nije bilo.

“Investicije od 810 miliona dolara su veći interes nego što je do sada to bio slučaj. Svakako zavrjeđuju pažnju svih nas u BiH da spremno dočekamo investitore iz SAD-a”, ponovio je ministar Šarović

izvor/indikator,tv1/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)