Home / Kompanije i Tenderi / Menadžeri sve manje mobilni, kompanije kreiraju nove ponude

Menadžeri sve manje mobilni, kompanije kreiraju nove ponude

Mobilnost menadžera i njihova spremnost da se prostorno odvoje od porodice opali su u posljednjih nekoliko godina, rezultat je menadžerskog barometra Odgers Berndtsona, u kojem je učestvovalo 1800 rukovodilaca u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Samo 54,6 posto menadžera je sada spremno da razmotri idući posao u neposrednoj blizini novog poslodavca. Prije dvije godine bilo ih je 64 posto. Pokretanje radnog odnosa na veću udaljenost odvajanjem od porodice, prihvatljivo je samo za 38 posto menadžera. Procenat onih koji su spremni da putuju iznosio je 45 posto prije dvije godine.

“Smanjenje mobilnosti menadžera je nešto što posmatramo godinama, kroz sve sektore, uzraste i nivoe hijerarhije”, kaže Gabriele Stahl, partner u Odgers Berndtsonu i direktor studije. “Privatni život je važan – sa djecom ili bez djece”, rekao je savjetnik.
Žene, posebno one koje imaju porodični život, teško se odlučuju za rad na veću udaljenost. Samo 31 posto žena rukovodilaca je spremni da se fizički odvoji od svog partnera ili porodice. Samo 33 posto mlađih menadžera spremno je na rad daleko od mjesta boravka. Spremnost na promjenu radnog mjesta raste s godinama: najmanje 51 posto onih koji su rođeni prije Baby Booma 1965. izabralo bi rad na daljinu kao sljedeći korak u karijeri.

“Menadžeri između 30 i 40 godina, gdje oba partnera rade i brinu o djeci imaju velike troškove i razumljivo je što su manje mobilni”, prokomentarisao je Gabriele Stahl i upozorio: “Poslodavci trebaju da fleksibilnije odgovore na to, inače će prije ili kasnije ostati bez talenata. ”

Ponude kompanija koje su se suočile s ovim problemom uključuju ne samo kućne kancelarije i mogućnost rada u virtualnim timovima, nego i otvaranje novih ureda ili preseljenje sjedišta kompanije iz velikog grada u pokrajinu, ili obrnuto. Neke firme su čak otišle toliko daleko da uključuju atraktivnu ponudu za posao i za supruge kandidata.

izvor/indikator/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)