Home / Vijesti / BiH / AFERA ENERGOPETROL Konzorcij izvukao 2 milijarde, a uložili samo 30 miliona KM!

AFERA ENERGOPETROL Konzorcij izvukao 2 milijarde, a uložili samo 30 miliona KM!

Suvad Osmanagić, savjetnik premijera, optužuje INA-MOL

Dokapitalizacija „Energopetrola“ (EP) od hrvatsko-mađarskog konzorcija INA-MOL pokazat će se kao jedna od najvećih afera u BiH u posljednjih petnaest godina, tvrdi za „Dnevni avaz“ Suvad Osmanagić, savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića i predsjednik Radne grupe Vlade, koja je formirana kako bi odgovorila na tužbeni zahtjev INA-MOL-a prema Federalnoj vladi.

Istina drugačija

Konzorcij INA-MOL tužio je Vladu FBiH po osnovu sudskih sporova koje je preuzeo dokapitalizacijom „Energopetrola“ iz marta 2006. godine i potražuje isplatu 64 miliona KM. Ovaj konzorcij pokrenuo je i arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu.

Osmanagić kaže da je istina potpuno drugačija i da je Federacija BiH od konzorcija INA-MOL za dokapitalizaciju „Energopetrola“ inkasirala “smiješnih 10 miliona KM”, a da samo poslovna zgrada „Energopetrola“ u Titovoj ulici u Sarajevu vrijedi tri puta više, dok su lanac benzinskih pumpi i brojni poslovni prostori faktički poklonjeni ovom konzorciju. Tvrdi da nam prijeti veća afera od one u Hrvatskoj, za koju je u predmetu INA-MOL osuđen bivši premijer Ivo Sanader. Pred sudom u BiH vodi se i krivični postupak zbog dokapitalizacije ove državne kompanije.

– Konzorcij INA-MOL nije ispunio ugovornu obavezu investiranja od 150 miliona KM. Prema ugovoru, najveći dio investicije odnosi se na 100 miliona KM na širenje prodajne mreže, ali u ovaj segment nije investiran nijedan fening, što potvrđuje i sam „Energopetrol“ u svojim finansijskim izvještajima – kaže Osmanagić.

On tvrdi da je iz finansijskih izvještaja revizorske kuće “Deloitte“ vidljivo da je investirano svega 30,2 miliona KM u rekonstrukciju postojeće mreže, ali da se za iznos od 150 miliona KM ustvari zadužio „Energopetrol“.

suvad-osmanagic

Osmanagić: Najveća poslijeratna afera

– Ova sredstava nisu uložena u investicije u skladu s Ugovorom o dokapitalizaciji, već su ponovo, sumnjivim i fiktivnim transakcijama, prebačena na račune konzorcija INA-MOL. Oni su ustvari ispumpavali pare fiktivnim fakturama i zaduživanjem kroz zatezne kamate – kaže Osmanagić.

Prema njegovim riječima, zaključno sa 30. junom ove godine gubitak iznad visine kapitala „Energopetrola“ dosegao je cifru od 106,3 miliona KM.

Vidi se korist

– Jedinu korist iz poslovanja „Energopetrola“ ostvaruje Kknzorcij koji je samo u dvije godine 2014. i 2013. ostvario prihode od „Energopetrola“ od blizu 400 miliona KM. Jasno se vidi da konzorcij godišnje ostvaruje korist od poslovanja EP-a u iznosu od oko 200 miliona KM, što je za proteklih deset godina ukupno oko dvije milijarde KM – ustvrdio je Osmanagić.

Iz konzorcija INA-MOL, iako smo prije dva dana poslali upit, nisu odgovorili na navode Osmanagića niti su željeli pojasniti dio u vezi s pokretanjem arbitraže.

Zašto Nikšić nije tražio raskid ugovora

Umjesto da bivša vlada, s Nerminom Nikšićem na čelu, tuži konzorcij INA-MOL zbog neispunjenja ugovornih obaveza i aktivira garancije u iznosu od 50 miliona KM, dešava se upravo suprotno, pojasnio je Osmanagić.

– Konzorcij tuži Vladu FBiH za 64 miliona KM bez ikakvih dokaza i dostavljene dokumentacije, s obzirom na to da je poslije 31. decembra 2005. godine konzorcij INA-MOL većinski vlasnik EP-a te su isključivo sve odluke u nadležnosti konzorcija, a Vlada FBiH nije mogla imati bilo kakav utjecaj na upravljanje ovom firmom – istakao je.

izvor/avaz/Autor: M. AŠČIĆ

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)