Home / Vijesti / BiH / Projekti IFAD-a u naredne tri godine: 32 miliona KM za 27 općina u FBIH

Projekti IFAD-a u naredne tri godine: 32 miliona KM za 27 općina u FBIH

U narednim godinama organizacija IFAD (Investiranje u ruralne zajednice) će na prostoru 27 lokalnih zajednica u FBiH implementirati projekat čiji je budžet oko 32 miliona KM. Fokus je na projektima podrške ruralnom razvoju u lokalnim zajednicama među kojima su i općine Goražde, Foča i Pale u FBiH.

Novi projekat se odnosi na proizvodnju voća, povrća, te skupljanje šumskih plodova, kao i na poboljšanje ruralne infrastrukture. Cilj je smanjenje siromaštva na selu i pomoć malim farmerima kako bi sa sistema za preživljavanje prešli na sistem komercijalnog bavljenja poljoprivredom kroz razvijanje lanaca vrijednosti, kao i sektora nefarmskih biznisa, kako bi se dao značajan doprinos u stvaranju prilika za zapošljavanje na selu.

“Mi ćemo u narednom periodu identificirati sve vizitprovajdere i onda ćemo zajedno sa njima doći da predstavimo pojedinačno šta će ko i kako raditi. Otprilike se radi o djelovanju ili fokusu prema lancima vrijednosti jagodičastog voća, povrća i ljekovitog bilja šumskih plodova, na način da se tržišno uvezuju mali proizvođači koji žele da iz nekomercijalnog ili onoga tipa proizvodnje za kuću pređu u komercijalni način da to preko udruženja ili zadruga plasiraju prema onima koji to mogu izvesti ili otkupiti i da na taj način povećaju svoje prihode, kako bi doprinijeli smanjenju siromaštva i samim tim izašli iz grupe eventualno siromašnih. Do kraja februara mi očekujemo da će provajderi doći i predstaviti svoj način rada, a kada identificiramo sve potrebe i mogućnosti onda će se to na terenu početi implementirati početkom ili sredinom mjeseca maja naredne godine. Od maja iduće godine već očekujemo aktivnosti na terenu”, kaže Halil Omanović, koordinator IFAD-a.

Realizacija projekta bit će finasirana kako od IFAD-a tako i općina u kojima se ti projekti budu implementirali. Što se tiče općina u sastavu BPK Goražde svoju podršku daće i Vlada Kantona.

”Radi se o projektu koji je duže vrijeme na čekanju i drago nam je da su u ovoj godini krenule aktivnosti i da će one biti intenzivnije u narednim godinama jer smo čuli da se radi o projektu koji je projiciran na tri godine. Kanton će biti potpora lokalnim zajednicama na ovom Projektu, prije svega u finansijskom smislu. Mi znamo da su procesi oko donošenja budžeta u toku i ova današnja prezentacija je došla na vrijeme, što nam nalaže da u budžetu predvidimo određena sredstva za sufinansiranje projekata općina, što će naravno uključiti i projekte sa IFAD-om”, kazao je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Najave su da će projekat zaživjeti početkom naredne godine. U općini Goražde nadaju se da će za tri godine uspjeti povući oko dva miliona sredstava iz budžeta IFAD-a.

“Imamo u obavezi da sve projekte pripremimo do kraja mjeseca, da odredimo prioritete, da vidimo na koji način sufinansirati ove projekte.Ne sumnjam da će projekat biti uspješan i da će se implementirati. Posebno me interesuje infrastruktura jer na području naše lokalne zajednice imamo neke Mjesne zajednice koje nemaju ni metra asfalta i moramo tim ljudima pomoći jer i oni imaju poljoprivredna gazdinstva”, kazao je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

izvor/klix/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)