Home / Nauka i Tehnologija / Ina i Konzum u potpunosti ukinuli papirologiju u saradnji

Ina i Konzum u potpunosti ukinuli papirologiju u saradnji

Hrvatska naftna kompanija Ina i trgovinski lanac Konzum, koji je u sastavu koncerna Agrokora, potpisali su sporazum o elektronskoj razmjeni dokumenata, i postale prve hrvatske kompanije koje su u potpunosti ukinule cirkulisanje papirnih dokumenata u lancu robnih kretanja, saopšteno je danas iz Ine.

Zbog procesa razmjene eRačuna s partnerima, Ina je uspostavila i eArhivu, čime je i dosadašnje fizičko arhiviranje računa postalo prošlost, navodi se u saopštenju, koje prenosi Tportal.

Dodaje se da su tek ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, kao i izmjenama regulative o porezu na dodatu vrijednost, potpuno otvorene pretpostavke za standardizaciju celokupnog procesa i ukidanje obaveze cirkulisanja i čuvanja papirnatih dokumenata.

“Ključne prednosti uvođenja elektronske razmjene podataka su, uz pomenuto ukidanje kolanja papirnih dokumenta, automatizacija i ubrzanje procesa, povećanje ažurnosti i tačnosti obrade i knjiženja, kao značajno smanjenje troškova arhiviranja”, izjavio je izvršni direktor Inine Trgovine na malo, Darko Markotić.

Prema njegovim riječima, kompanija na ovaj način dobija i kvalitetniju podlogu za planiranje novčanih odliva, kao i podizanje kvaliteta trgovinskih odnosa i kokurentnosti.

Izvršni direktor informatike u Konzumu, Jozo Džakula, istakao je da je Konzum razmjenu elektronskih dokumenata u svoje poslovanje uveo još 2004. godine, od kada intenzivno radi na širenju primjene tog standarda u poslovanju sa svim partnerima, navodi Tportal.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)