Home / Nauka i Tehnologija / Ina i Konzum u potpunosti ukinuli papirologiju u saradnji

Ina i Konzum u potpunosti ukinuli papirologiju u saradnji

Hrvatska naftna kompanija Ina i trgovinski lanac Konzum, koji je u sastavu koncerna Agrokora, potpisali su sporazum o elektronskoj razmjeni dokumenata, i postale prve hrvatske kompanije koje su u potpunosti ukinule cirkulisanje papirnih dokumenata u lancu robnih kretanja, saopšteno je danas iz Ine.

Zbog procesa razmjene eRačuna s partnerima, Ina je uspostavila i eArhivu, čime je i dosadašnje fizičko arhiviranje računa postalo prošlost, navodi se u saopštenju, koje prenosi Tportal.

Dodaje se da su tek ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, kao i izmjenama regulative o porezu na dodatu vrijednost, potpuno otvorene pretpostavke za standardizaciju celokupnog procesa i ukidanje obaveze cirkulisanja i čuvanja papirnatih dokumenata.

“Ključne prednosti uvođenja elektronske razmjene podataka su, uz pomenuto ukidanje kolanja papirnih dokumenta, automatizacija i ubrzanje procesa, povećanje ažurnosti i tačnosti obrade i knjiženja, kao značajno smanjenje troškova arhiviranja”, izjavio je izvršni direktor Inine Trgovine na malo, Darko Markotić.

Prema njegovim riječima, kompanija na ovaj način dobija i kvalitetniju podlogu za planiranje novčanih odliva, kao i podizanje kvaliteta trgovinskih odnosa i kokurentnosti.

Izvršni direktor informatike u Konzumu, Jozo Džakula, istakao je da je Konzum razmjenu elektronskih dokumenata u svoje poslovanje uveo još 2004. godine, od kada intenzivno radi na širenju primjene tog standarda u poslovanju sa svim partnerima, navodi Tportal.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)