Home / Vijesti / Svijet / Procjena MMF-a: Cijena nafte drastično će pasti kad se Iran vrati na tržište

Procjena MMF-a: Cijena nafte drastično će pasti kad se Iran vrati na tržište

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND (MMF) u novom je izvještaju procijenio kako će se rast iranskog izvoza nafte nakon ukidanja sankcija dramatično odraziti na cijenu nafte i srušiti je na 5 do 15 dolara po barelu. To bi posljedično moglo ugroziti naftnu industriju.

Iran je na četvrtom mjestu po naftnim rezervama, a očekuje se da će sljedeće godine početi izvoziti dodatnih pola milijuna barela dnevno na globalno tržište. U međuvremenu, zapadne naftne kompanije već mjesecima pregovaraju s iranskom vladom o potencijalnim projektima, piše oilprice.com. Prema informacijama kojima raspolažu, dosad je predstavljeno 70 planova.

U izvještaju o tržištu nafte koji je objavila početkom prosinca,  navela je iransku naftu koa jedan od faktora u predviđanjima rasta globalnih zaliha nafte na 300 milijuna barela iduće godine.

Budući gubici koje bi mogla izazvati iranska nafta već su uračunuti u buduće ugovore

Od kad su uvedene sankcije Iranu 2011., izvoz te zemlje pao je za otprilike milijun barela dnevno. Na tankerima se nalazi oko 36 milijuna barela nafte. Stručnjaci tvrde da se radi o nekvalitetnoj nafti koju neće moći brzo pustiti na tržište, ako će je uopće pustiti. Neki vjeruju da Iran ima krivi dojam što se tiče vlastitog naftnog potencijala.

Nakon što su vodeće svjetske sile s Iranom potpisale sporazum o ograničavanju nuklearnih aktivnosti, samo iščekivanje ukidanja sankcija srušile su cijene tijekom ljeta. Budući gubici koje bi mogla izazvati iranska nafta već su uračunuti u buduće ugovore, no analitičari iz MMF-a očekuju i dodatni pad kad nafta doista bude na tržištu.

Zaključili su da će reakcija tržišta na iransku naftu uvelike ovisiti o OPEC-u, koji još nije spreman smanjiti proizvodnju kako bi stabilizirala cijena nafte, već brani tržišni udio.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)