Home / Vijesti / Svijet / Kako niska cijena nafte utječe na rusku naftnu industriju?

Kako niska cijena nafte utječe na rusku naftnu industriju?

Prvi put za posljednjih sedam godina cijena nafte tipa Brent na svjetskom tržištu je pala ispod 40  dolara za barel. Ruske naftne kompanije su zbog toga prisiljene da na neko vrijeme prekinu eksploataciju nafte.

Objavljujemo tekst liberalnog poslovnog lista RBC Daily, posvećen ovoj temi koji prenosi portal Russia beyond the headlines.

U utorak, 8. prosinca, cijena nafte tipa Brent za isporuku u siječnju iduće godine iznosila je 40,44 dolara za barel, ali je tijekom dana pala na 39,85 dolara. Cijena nafte na burzama je padala dva dana zaredom: u ponedjeljak su indeksi pali za 5,3%, a u utorak za još 0,7% (do 19:00  po moskovskom vremenu). Na vrtoglavi pad cijene barela utjecala je odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) donesena na sastanku održanom u petak. Članice OPEC-a su odbile da kvote za proizvodnju nafte zadrže na dosadašnjoj razini. Rast proizvodnje nafte u zemljama OPEC-a, uključujući i Iran koji više nije pod sankcijama, iduće godine može dovesti do uvećanja zaliha ovog energenta na svjetskom tržištu, upozorava njujorška agencija Bloomberg.

Prosječna cijena ruske nafte tipa Urals ove godine je iznosila 52,16 dolara po barelu, ali je 8. prosinca pala na 38,34 dolara. Prema podacima Ministarstva energetike RF, ruske naftne kompanije će ostvariti profit i pri padu cijene barela ispod 50 dolara. Međutim, zbog poreza i niske cijene nafte kompanijama ne preostaje novca za investicije i eksploataciju novih naftnih nalazišta.

Vodeće ruske naftne kompanije su odlučile privremeno zamrznuti planirane projekte. Ruski naftni gigant “Rosneft” privremeno obustavlja eksploataciju nafte na devet nalazišta, piše RBC Daily.

Predsjednik “Rosnefta” Igor Sečin je na 19. Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu održanom u lipnju ove godine rekao da cijena nafte koja je vrijedila u tom trenutku (barel nafte tipa Brent je koštao oko 63 dolara) ne pokriva troškove proizvodnje ruskih naftnih kompanija. Prema njegovom mišljenju, da bi se izbjegao novi cjenovni šok, a samim tim i financijski gubici, cijena nafte mora se vratiti na razinu od 80 dolara za barel. Krajem studenog Sečin je izjavio da on ne očekuje poboljšanje situacije na svjetskom tržištu nafte prije druge polovine 2017. Predsjednik Rosnefta u utorak nije definirao cijenu na temelju koje će najveća ruska naftna kompanija formirati budžet za 2016. godinu.

Kompanija “Lukoil” planira budžet za sljedeću godinu oslanjajući se na “konzervativnu procjenu” da će cijena nafte biti 50 dolara za barel, rekao je krajem studenog potpredsjednik i suvlasnik “Lukoila” Leonid Fedun. Ruske naftne kompanije će i u buduće moći investirati u započeta istraživanja novih naftnih nalazišta, između ostalog i na Arktiku, samo ako se cijene nafte ponovno budu kretale u rasponu od 65 do 90 dolara za barel, izjavio je tijekom ljeta direktor kompanije Vagit Alekperov.

“Gazprom neft” očekuje da će u naredne tri godine cijena barela nafte iznositi 45 dolara, priopćio je u studenom financijski direktor kompanije Aleksej Jankevič. Vlasnik kompanije “Russneft” Mihail Gucerijev je u utorak u intervjuu za TV kanal “Rossija 24” iznio pretpostavku da će cijena nafte biti 45 dolara, pri tečaju od 70 rubalja za dolar. “Zbog razlika tečaja i promjene visine poreza poslujemo gotovo na granici rentabilnosti. Profit očekujemo poslije 2018. godine”, rekao je Gucerijev.

Najoptimističniju procjenu daje kompanija “Baneft”, čiji je financijski direktor poslije trećeg kvartala 2015. izjavio da kompanija budžet za sljedeću godinu planira polazeći od predviđanja da će barel nafte koštati 60 dolara.

Ruskim naftnim kompanijama idu u prilog promjenljive porezne stope i činjenica da pojeftinjenje nafte utječe na pad tečaja rublja: u prosjeku, naftne kompanije neće biti na gubitku i ako cijena nafte bude 30 dolara za barel, a za “Rosneft” i “Bašneft” ova granica je još niža i cijena nafte može pasti čak na 20 dolara, navode u izvještaju od studenog analitičari američke investicijske banke Merrill Lynch. Stručnjaci ove investicijske banke smatraju da će, za razliku od ruskih naftnih kompanija, kompanije BP, Total i Eni poslovati s gubicima ako cijena nafte padne ispod 60 dolara za barel.

Ministarstvo za ekonomski razvoj predviđa da će u 2016. godini cijena nafte tipa Urals iznositi 50 dolara za barel, a u nepovoljnijem slučaju barel ove nafte će koštati 40 dolara. Prema konzervativnijem scenariju, cijena nafte od 40 dolara za barel zadržat će se do 2018. Pad cijena nafte je dugoročan trend na svjetskom tržištu i uzrokovan je, između ostalog, manjom potražnjom ovog energenta u Kini, smatra bivši ministar financija i direktor Komiteta za građanske inicijative Aleksej Kudrin. Prema njegovom mišljenju, cijena nafte će biti niža od 50 dolara za barel i nakon predsjedničkih izbora u Rusiji 2018, što će potaknuti sprovođenje reformi u naftnom sektoru.

izvori/Energetika.ba / Croenergo.eu/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Izrael svojim državljanima ;odmah napustite Tursku !!

IZRAELSKO Vijeće za nacionalnu sigurnost izdalo je upozorenje svojim građanima da ne putuju u Tursku …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)