Home / Vijesti / BiH / Evropski parlament usvojio rezoluciju: Dejton je temelj međunarodnog identiteta BiH

Evropski parlament usvojio rezoluciju: Dejton je temelj međunarodnog identiteta BiH

Nakon što je Evropski parlament u srijedu objavio nacrt teksta rezolucije o Dejtonu, danas je održano glasanje kojom su zastupnici u Parlamentu EU sa 525 glasova za i 42 protiv, podržali rezoluciju o Dejtonskom mirovnom sporazumu. Treba istaći da je 39 zastupnika ostalo suzdržano.

U Rezoluciji je naglašeno da Dejtonski sporazum i dalje mora predstavljati temelj integriteta, suvereniteta i međunarodnog položaja BiH. Rezolucija je izglasana povodom 20 godina od okončanja rata u BiH i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Istaknuto je da je BiH učinila značajan napredak na putu ka EU, ali da i dalje ima još mnogo posla.

Jedna od tema Rezolucije je i politika Republike Srpske, gdje su zastupnici u Evropskom parlamentu naglasili da samo državne institucije mogu predstavljati BiH na međunarodnom nivou, te da entiteti nemaju pravo na secesiju.

Dvadeset godina nakon potpisa na Daytonski mirovni sporazum Evropski parlament još jednom naglašava opredjeljenje miru i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i podršku njenim evropskim aspiracijama. Zato se ohrabruju političke reforme koje će promovirati socio-ekonomski razvoj i unaprijediti funkcionisanje zajedničke države. Takva reforma bi, uz poboljšanje života građana BiH, trebala i snažno da zagovara uzdržavanje od nacionalističke retorike koja može da ugrozi sav dosadašnji napredak.

izvor/anadolija/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)