Home / Vijesti / BiH / PREDSJEDNIK NAŠE STRANKE Kojović: Da li OHR čeka da MUP RS-a i SIPA počnu pucati jedni na druge, pa da reaguje?

PREDSJEDNIK NAŠE STRANKE Kojović: Da li OHR čeka da MUP RS-a i SIPA počnu pucati jedni na druge, pa da reaguje?

Povodom odluke Vlade RS-a o prekidanju saradnje sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH, oglasio se Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, sa stavom da je navedeni postupak Vlade RS-a brutalno kršenje Ustava BiH koje produbljuje političku krizu i sigurnosnu situaciju u BiH
„Ovdje više nije riječ o političkom pluralizmu, verbalnom negodovanju ili prijetnjama referendumom. Odluka Vlade RS-a o ‘prestanku saradnje’ sa  sudskom vlašću države BiH ne samo da predstavlja najgrublje kršenje dejtonskog Ustava u posljednjih 20 godina i jedno apsurdno uvjerenje da je postupanje u skladu sa nalozima Tužilastva i Suda BIH stvar dobre volje pojedinaca – nego i pokazuje da nacionalistička retorika i ideologija na kojoj je zasnovana uvijek i iznova vode ka sukobima“, kazao je.

 

„S obzirom da imamo na djelu eskalaciju samovoljnog i jednostranog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, PIC mora, preko OHR-a reagovati. Svako odlaganje reakcije od strane OHR, kao garanta Dejtona i mira, značila bi ohrabrenje Dodikovoj politici međuetničkih tenzija i sukoba, pa i eskalaciju pravnog i stvarnog nasilja“, smatra Kojović.

 

„Ako ne želi da čeka da MUP RS-a i SIPA počnu pucati jedni na druge, gospodin Valentin Incko mora upotrijebiti bonske ovlasti, ukinuti odluku Vlade RS-a i sankcionirati donosioce. Zdrav razum mora pobijediti i zato pozivam i građane RS-a da ne pristanu biti taoci ljudi koji politiku koriste isključivo kako bi zaštitili svoje kriminalne interese“, dodao je.

 

„Ali isto tako, svi građani i građanke BiH, i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i Ostali moraju konačno shvatiti da su mir i prosperitet ove zemlje ipak i u potpunosti u njihovim rukama i da će glasanje za partije i ljude koji od rata do danas vladaju ovom zemljom uvijek imati isti rezultat kakav je imao i dosad, a to je konstantna politička kriza, ekonomsko i civilizacijsko siromaštvo i besperspektivnost“, pojasnio je.

 

„Ova zemlja i njeni građani ne samo da mogu i zaslužuju bolje od ovog kako živimo, nego s obzirom na iskustvo koja su imali 90-tih imaju neotuđivo pravo na dostojanstven i perspektivan život u miru i sigurnosti“, zaključio je Kojović.
 

izvor/FENA/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)