Home / Vijesti / Regija / STOLTENBERG: Crnogorci, pozivamo vas u NATO, vrata su vam otvorena!

STOLTENBERG: Crnogorci, pozivamo vas u NATO, vrata su vam otvorena!

Crna Gora je pozvana da se pridruži NATO, objavljeno je jutros na ministarskom sastanku u Briselu. Ministri spoljnih poslova su se saglasili da pozovu Crnu Goru da postane 29. članica Alijanse

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, otvarajući sastanak šefova diplomatija država članica, izjavio da NATO politika otvorenih vrata ima za cilj širenje stabilnosti, bezbednosti i demokratskih vrednosti na kojima Alijansa počiva.

– Svi postajemo jači i stabilniji time što držimo svoja vrata otvorenim – rekao je Stoltenberg, preneo je RTCG.

Stoltenberg je čestitao Crnoj Gori, što je ispraćeno snažnim aplauzom u sedištu NATO u Briselu.

– Ovo je početak jedne divne alijanse – rekao je Stoletenberg i dodao da politika otvorenih vrata NATO ima za cilj širenje stabilnosti, bezbednosti i demokratskih vrednosti na kojima Alijansa počiva.

– Svi postajemo jači i stabilniji time što držimo svoja vrata otvorenim – kazao je generalni sekretar NATO-a.

Nakon toga zvanično je crnogorskim ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija i odbrane Igoru Lukšić i Milici Pejanović Ðurišić zvanično saopštio da je Crna Gora pozvana u NATO.

– Danas otvaramo novo poglavlje. Mislim da smo zaslužili poziv. Ovo je sjajna vest za ostale zemlje Balkana. Nastavićemo sa reformama u istom intenzitetom kao do sada – rekao je Lukšić.

On je istakao da je NATO napravio pravu odluku pozivajući Crnu Goru u Alijansu.

Inače, Crna Gora je na samitu u Velsu bila na korak od ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva koje je postavila još od obnove nezavisnosti pre devet godina.

U Crnoj Gori se smatra da je dobijanje pozivnice potvrda da je ta država demokratska, stabilna, sigurna, dobro razvijena, da deli iste vrednosti kao i najnaprednije zemlje sveta i da ima standardno pravno okruženje baš kako treba.

Ulaskom u NATO Crna Gora će, očekuje se, steći bezbednije i sigurnije tržište za strana ulaganja i smanjiće rizike kada do investicije dođe.

NATO članstvo, veruje se, takođe jača politički uticaj Crne Gore, jer omogućava podizanje nivoa svesti i daje mogućnost konsultacije sa drugim saveznicima oko osetljivih pitanja.

Međutim, dobijanjem pozivnice Crna Gora ne završava svoj posao, objavio je portal CdM-a i dodaje da nakon što su savezničke države uputile poziv Crnoj Gori u NATO, one su zvanično pozvale našu zemlju da počne pregovore o pristupanju Alijansi i to je prvi korak ka punopravnom članstvu.

objavio Terzić Almir

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)