Home / Kapital / Kina okončala četveromjesečnu zabranu IPO-ova

Kina okončala četveromjesečnu zabranu IPO-ova

Potez kojim je Kina okončala četveromjesečni moratorij na inicijalne javne ponude dionica (IPO) potaknula je ulagački duh, dok reforme u zemlji potiču izgradnju zdravije burze…

Kineski odbor za regulaciju vrijednosnica, CSRC, u petak je najavio da će do kraja ove godine dopustiti uvrštavanje na burzu vrijednosnica 28 tvrtki koje su dobile odobrenje, no čije je uvrštavanje zaustavljeno u lipnju.

Kineski ulagači su se obradovali u ponedjeljak, prvi dan trgovanja nakon najave, dok je referentni Shanghai Composite Index porastao za 1.58 posto na 3646.88 bodova.

Odbor je također uveo značajne promjene u postupak inicijalne javne ponude, dopustivši ulagačima da se upišu bez prethodnog plaćanja na založne račune, čime će se više prioriteta dati transparentnosti informacija umjesto prethodnim odobrenjima za IPO. Također se pojednostavila procedura za manji IPO.

Ovo nije prvi put da je Kina suspendirala inicijalne javne ponude dionica.

“Slične akcije u prošlosti su izvedene osam puta. Ponovno započinjane IPO-a često upućuje da ulagači ponovo dobivaju povjerenje.” izjavio analitičar Ping An Securities Wei Wei.

Ovog puta je ponovno pokretanju stiglo ranije, nego što je očekivano, čime se pokazala odlučnost regulatora i povjerenje u ubrzanje reformi tržišta kapitala,kao i njihovu prosudbu da se tržište vratilo u normalu.” rekao je Wei.

Inicijalne javne ponude dionica zaustavljene su u lipnju nakon što se glavni tržišni indeks srušio za 30 posto sa svojeg vrhunca 12. lipnja, a panična prodaja potaknula tržišni balon koji je djelomično bio napuhan zbog trgovanja s jakom financijskom polugom.

Vlasti su od tada suzbili korištenje financijske poluge, koja pojačava i dobitke i gubitke, istovremeno ulijevajući sredstva u tržište te istražujući “zlonamjerne” kratke prodaje.

Prije nastavka inicijalnih javnih ponuda kineske dionice oporavile su se za više od 20 posto od najniže razine 26. kolovoza.

Komentari

komentari

Check Also

Najveća zarada u istoriji :Saudijski naftni div lani je zgrnuo toliko bogatstvo da ga je teško shvatiti

Saudijski državni naftni div Aramco izvijestio je o rekordnoj neto dobiti od čak 161,1 milijardu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)