Home / Kapital / Izvještaji / Izvještaj o povećanje trošarina upućuje se vladama na izjašnjavanje

Izvještaj o povećanje trošarina upućuje se vladama na izjašnjavanje

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH odlučio je na današnjoj sjednici da izvješće Radne skupine o povećanju trošarina na naftne derivate, pivo i cigarete dostavi entitetskim vladama na izjašnjenje, s obzirom da nije postignuto usuglašeno rješenje o kome bi UO UINO mogao odlučivati u okviru svog mandata.

UO UINO donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2016. godinu koja će se primjenjivati od  1.1.2016. godine.

Prema usvojenoj odluci mininimalana trošarina na cigarete iznosit će 2,23 KM po kutiji cigareta, dok će posebna traošarina za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,20 KM. Trošarina na duhan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne akcize i iznosit će 89,20 KM po kilogramu.

Poreski obveznici i prometnici cigaretama dužni su popisati zatečene zalihe te do 17.1.2016. godine uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene trošarine.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2016. godinu na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

UO usvojio je Odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina, čime se pomaže proizvodnja u rudnicima u oba entiteta.

Upravni odbor usvojio je danas Izvješće o radu UINO za prvih šest mjeseci ove godine uz konstataciju da su zadovoljni rezultatima koji su postignuti.

Usvojen je i Plan rada UINO za iduću godinu uz određene primjedbe koje bi trebale unaprijediti rad ove institucije.

Komentari

komentari

Check Also

Najveća zarada u istoriji :Saudijski naftni div lani je zgrnuo toliko bogatstvo da ga je teško shvatiti

Saudijski državni naftni div Aramco izvijestio je o rekordnoj neto dobiti od čak 161,1 milijardu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)