Home / Vijesti / BiH / Bonitetno izvrsni u Republici Srpskoj

Bonitetno izvrsni u Republici Srpskoj

Bisnode je u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske organizovao juče (19. 07.) poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija Republike Srpske. Predstavnici najreprezentativnijih firmi RS-a imali su priliku čuti kratku analizu stanja privrede protekle godine a dio bonitetno izvrsnih kompanija je preuzelo Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznatu potvrdu kvaliteta svog poslovanja. Dio njih bili su predstavnici elitnog dijela privrede Republike Srpske – kompanije sa zlatnom bonitetnom izvrsnošću, kojoj pripada svega 7% od ukupnog broja bonitetno izvrsnih kompanija RS-a.

Biti nosilac sertifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih međunarodnih priznanja kojim dokazujete svojim potencijalnim partnerima da ste odgovorno i kvalitetno vođena kompanija s kojom treba poslovati“, izjavila je direktorica Bisnode BH Zlata Mulać Jagličić, koja je i uručila sertifikate bonitetne izvrsnosti predstavnicima firmi: TORZOKOM Prijedor, WVP a.d. Banja Luka, KRAJINAPETROL a.d. Banja Luka, ULTIMAX Banja Luka, BIOMEDIC Banja Luka, ALTERNATIVNA TELEVIZIJA Banja Luka kao i posebna priznanja, serifikat Zlatne bonitetne izvrsnostinadprosječnevrijednosti kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti koji su uručeni kompanijama Total trade d.o.o  Doboj; M&I SYSTEMS  d.o.o.  Banja Luka; URBIS CENTAR d.o.o. Banja Luka i ELNOS BL D.O.O. Banja Luka.

Bonitetnu izvrsnost imaju samo najbolje kompanije koje ispunjavanju najviše standarde poslovne etike i koje su se pokazale u dužem vremenskom razdoblju kao pouzdan poslovni partner koji zaslužuje pažnju i povjerenje, poput kompanija SAMATINI Banja Luka i VSC a.d. Banja Luka. Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti potvrđuje da su takve kompanije ravnopravne sa najboljim kompanijama u Evropi, jer je za ocjenu korištena jednaka metodologija, razvijana kroz tri decenije rada velikog broja analitičkih stručnjaka iz 19 zemalja Evrope u kojima Bisnode djeluje.

8ED12BE7-A5C7-4C41-A63F-77B7258E1F5D

Bonitetno izvrsne kompanije u Republici Srpskoj čine svega 21% njenog ukupnog broja kompanija, ali zato ostvaruju 62% ukupnih prihoda i 70% ukupne neto dobiti ovog entiteta a zapošljavaju 55% od ukupnog broja zaposlenih u RS. Ovakvi pokazatelji rezultata bonitetno izvrsnih kompanija i njihov doprinos privredi svoje regije najbolje govore o značaju ove međunarodno priznate ocjene kvaliteta rada kompanija.

Stoga je i Privredna komora Republike Srpske rado učestvovala u organizaciji poslovnog susreta koji promovira bonitetno izvrsne kompanije RS-a. Privredna komora Republike Srpske ponosna je na dobre rezultate i uspjeh naših kompanija. Posebnu pažnju posvećujemo promociji uspješnih kompanija, a jedan od primjera je i tradicionalni izbor najuspješnijih u privredi Srpske, na kojoj nagrađujemo najbolje. Upravo su ove kompanije naši najbolji ambasadori i treba da budu primjer ostalima da je, i u ovako složenim uslovima poslovanja, moguće ostvariti dobre poslovne rezultate. Takođe, ovakve manifestacije još jedna su prilika za dodatnu afirmaciju naše privrede, ali i da se skrene pažnja nosiocima vlasti na važnost kreiranja što povoljnijih uslova poslovanja, na kojima Privredna komora Republike Srpske godinama insistira, kako bi što više domaćih privrednih društava poboljšalo svoju konkurentnost, i na domaćem i na stranim tržištima, i ostvarilo još bolje poslovne rezultate”, izjavila je Dragica Ristić, direktorice Privredne komore Republike Srpske, i dodala ”Današnji događaj je prilika da se da se razmijene informacije o rezultatima poslovanja i sveukupnim razvojnim pokazateljima u Republici Srpskoj, ali i prilika da se naglasi važnost privatnog sektora i afirmiše njegova uloga u društvu. U isto vrijeme svi zajednički moramo nastojati stvoriti što bolji poslovni ambijent i uticati na otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i poboljšanje uslova rada i poslovanja.

Vjerujemo da su privrednici Republike Srpske ponosni na svoje rezultate i da će oni biti razlog da sa još više žara i uz više truda nastave biti sve bolji i bolji. U tome će ih svakako podržati i Privredna Komora RS kao i analitička kuća Bisnode.

Rezultate privrede Republike Srpske predstavila je Tatjana Vujinović, samostalni stručni saradnik za analize i finansije Područne privredne komore Banja Luka.

STANJE PRIVREDE REPUBLIKE SRPSKE U 2017. GODINI

Prema podacima APIF-a (Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge a.d. Banja Luka) 9.996 pravnih lica u Republici Srpskoj je  predalo završne finansijske izvještaje za 2017. godinu, a koji su ostvarili  ukupan prihod u iznosu od 19 milijardi i 866 miliona KM , što je za 8,7% u odnosu na 2016. godinu.

Ostvarena neto dobit na nivou Republike Srpske u 2017. godini iznosila je 1,49 milijardi konvertibilnih maraka što je za 15,6% više u odnosu na ostvarenu dobit u 2016. godini.

Ostvaren je izvoz u vrijednosti od 3,48 milijardi KM, što je u odnosu na ostvareni izvoz u 2016. godini više za 21,2%. Ostvareni uvoz u 2017. godini iznosio je 4,86 milijardi KM i u odnosu na uvoz prethodne godine veći je za 9,7%.  pokrivenost uvoza izvozom u 2017. godini iznosila je 71,6%, dok je u 2016. godini iznosila 64,8%.

Bruto domaći proizvod u Republici Srpskoj, prema prvim podacima, bilježi stopu realnog rasta od 3,1%.

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj, u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu, povećana je za 1,2%.

Broj zaposlenih u industriji u 2017. godini, u odnosu na broj zaposlenih u 2016. godini, povećan je za 4,0%.

Prosječna godišnja inflacija  iznosila je 0,5%.

Prosječan broj zaposlenih u Republici Srpskoj, u 2017. godini, iznosio je 260.608 lica, što je u odnosu na prosječan broj zaposlenih u 2016. godini za 2,9%.

Prosječan broj nezaposlenih u Republici Srpskoj, u 2017. godini iznosio je 120.056 lica, što je u odnosu na prosječan broj nezaposlenih u 2016. godini manje za za 8,8%.

 BisnodeBH/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)