Home / Kapital / Izvještaji / Cijene na burzama rastu i treći tjedan zaredom, Wall Street ruši rekorde

Cijene na burzama rastu i treći tjedan zaredom, Wall Street ruši rekorde

NA SVJETSKIM su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule nove rekordne razine jer su ulagači optimistični zahvaljujući jačanju najvećih svjetskih gospodarstava i rastu zarada kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1 posto, na 26.071 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,9 posto, na 2.810 bodova, a Nasdaq indeks 1 posto, na 7.336 bod.

Novi rekordi tih indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Dosad je izvješća o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju objavilo više od 50 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je tri četvrtine izvijestilo o većoj zaradi nego što se očekivalo.

Procjene raste veće

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu porasle za 12,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 11,8 posto.

Takva očekivanja podržavaju tržište, kao i procjene o pozitivnom doprinosu nedavno prihvaćene porezne reforme na gospodarstvo.

“U dugoročnoj perspektivi zarade su kompanija i dalje snažne, a pozitivno će na njih utjecati i porezna reforma”, kaže Kevin Miler, direktor u tvrtki E-Valuator Funds.

Osim rasta zarada, ulagači očekuju da će smanjenje poreza kompanijama dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

Zbog toga ih nije osobito zabrinuo rizik od privremenog prestanka rada pojedinih državnih službi jer Senat u petak nije uspio postići dogovor o financiranju savezne vlade.

“To je više politički nego ekonomski događaj. Takve smo situacije imali prilike vidjeti i prije”, kaže Alessio de Longis, portfelj menadžer u fondu OpperheimerFunds.

Kineski BDP porastao više nego se očekivalo

Rast svjetskih burzi podržavaju i naznake jačanja najvećih svjetskih gospodarstava.

Tako je prošloga tjedna objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prošloj godini porastao 6,9 posto, više nego što se očekivalo i više u odnosu na 2016., kada je gospodarstvo ojačalo 6,7 posto.

To je prvo ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva od 2010. godine i još jedan pokazatelj povoljne situacije u globalnom gospodarstvu.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,4 posto, na 13.434 boda, a pariški CAC 0,2 posto, na 5.526 bodova. No, londonski FTSE oslabio je 0,6 posto, na 7.730 bodova, skliznuvši s rekordnih razina.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, na 23.808 bodova, nedaleko najviših razina u 26 godina.

Hina/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)