Da, to su ti famozni uštipci! Najbolji su na svijetu! Mekani… nemasni… napuhnu se kao balončići… ma neodoljivi su.Najukusniji doručak na svijetu. No kako ovo tijesto ipak zahtijeva vrijeme za dizanje, najčešće se umijese mikserom večer prije, ostave u zdjeli da se dižu i prekriju krpom. Svejedno je da li ste ga umijesili ručno ili mikserom, uštipci su jednako ukusni…
Za 8 osoba ili za 2 dana za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 1 sat
- 1 kg brašna (pola glatko, pola oštro)
- 1 izrađena germa (pomiješajte 1 germu, po žlicu brašna i šećera te žlicu, dvije toplog mlijeka)
- tople vode i mlijeka prema potrebi
- 1 velika žlica soli
Prosijajte 1 kg brašna, dodajte veliku žlicu soli, izrađenu germu i dodavajte malo po malo mlakog mlijeka i vode. Možete mijesiti ručno ili mikserom. Kada dobijete glatko tijesto, ostavite ga u zdjeli na toplome da se digne, odvojite u nekoliko hrpica i jednu po jednu razvaljajte na po 0,5 – 1 cm debljine pa režite na kockice širine oko 3-4 cm. U dubljoj tavici zagrijte ulje i pecite uštipke u vrelom ulju kratko jednu pa drugu stranu. Svaki će se napuhati kao loptica, a unutra će biti šuplji. Vadite ih šupljikavom žlicom i stavljajte na salvetu da se odmaste.
Uštipke servirajte uz sir i vrhnje ili kajmak.
Ako je za manje osoba, dovoljno je umijesiti tijesto od pola sastojaka – pola kile brašna, pola germe i pola žlice soli…/suzyjr/
Poslovnidnevnik.ba