Home / EU / EK za koordinisano otvaranje granica u EU

EK za koordinisano otvaranje granica u EU

U diskusiji o mogućem otvaranju austrijskih granica za njemačke turiste, Evropska komisija insistira na koordinisanom djelovanju zemalja članice EU.

Iz Evropske komisije poručeno je da je za iduću sedmicu nadležni komesar Tjeri Breton zakazao video konferenciju sa ministrima turizma EU, kako bi se analizirale potrebe u pogledu predstojeće ljetnje sezone, saopšteno je agenciji APA iz Brisela.

“Kontrole na unutrašnjim granicama EU bi trebalo na koordinisani način biti okončane, čim epidemiološka situacija u susjednom regionu bude dovoljno konvergirala i pravilo socijalnog distancirala dovoljno rasprostranjeno, odnosno odgovorno primjenjeno”, poručuju iz Evropske komisije.

Takođe ističu da bi ograničenja za putovanja trebalo najprije da budu popuštena između područja u kojem je virus najmanje rasprostranjen.

Evropska ustanova za prevenciju i kontrolu oboljenja (ECDC) će u dogovoru sa članicama EU izraditi određenu listu tih regiona, najavljeno je u Briselu.

Evropska komisija će, uz to, izraditi prijedloge kako da se saobraćajne veze unutar Evrope, u pogledu planiranja saobraćaja tokom ljetnjeg odmora, mogu obnoviti.

Brisel insistira da povratak na slobodu putovanja mora biti postepeno sprovedeno.

Ministarka turizma Austrije Elizabet Kestinger je, tokom vikenda, iznijela mišljenje da bi bilateralnim sporazumom sa Njemačkom mogao da se omogući dolazak njemačkih turista u Austriju.

Naime, njemački turisti imaju značaj udio u prihodima austrijskog turizma, koji neće moći da nadoknadi velike gubitke nastale usljed pandemije samo domaćim gostima.

Austrijski ekspert za evropsko pravo Valter Obvekser ističe da evropsko pravo smatra ne samo mogućim, već potrebnim otvaranje granica za turiste.

Profesor evropskog prava na univerzitetu u Insbruku je austrijskom radiju “Oe1” kazao da članice Šengena moraju držati otvorene granice, i da su barijere moguće samo u cilju zaštite zdravlja.

Čim razlozi za prepreke u putovanju nestanu one moraju biti uklonjene, poručio je Obvekser ističući da u tome sve države moraju biti ravnopravno tretirane, a ne selektivno, nezavisno od toga koliko turista iz koje zemlje dolazilo.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)