Home / Vijesti / Svijet / Njemačka vlada je spriječila pokušaj Donalda Trampa da preuzme kompaniju CureVac koja radi na cjepivu protiv koronavirusa.

Njemačka vlada je spriječila pokušaj Donalda Trampa da preuzme kompaniju CureVac koja radi na cjepivu protiv koronavirusa.

Ranije je za Die Welt njemačko ministarstvo zdravstva potvrdilo kako se Donald Trump “za velike novce” želi domoći biotehnološke kompanije CureVac koja radi na lijeku protiv koronavirusa, kako bi moguće cjepivo osigurao “ekskluzivno za građane Sjedinjenih Država”.

Mediji su prenijeli kako su predstavnici kompanije nedavno o transakciji i preuzimanju razgovarali s Trumpom osobno. Međutim, uslijedila je reakcija njemačke vlade, a kako je priopćio savezni ministar zdravlja Jens Spahn, preuzimanje se neće dogoditi, jer kompanija iz Tübingena radi na “lijeku za sve”.

Savezna vlada je vrlo zainteresirana za to da se cjepiva i aktivne tvari protiv novog koronavirusa razvijaju u Njemačkoj i Europi“, potvrdio je glasnogovornik njemačkog ministarstva zdravstva za Die Welt.

S tim u vezi, vlada je intenzivirala kontakte s tvrtkom CureVac. Iz tog razloga Njemačka navodno pokušava spriječiti američkog predsjednika da dobije ekskluzivna prava na rad znanstvenika.

2. ožujka je tadašnji predsjednik uprave CureVaca, Daniel Menichella, prisustvovao sastanku u Bijeloj kući s Trumpom i hitnom radnom skupinom, a razgovarali su  o “strategijama i mogućnostima za brzi razvoj i proizvodnju cjepivo protiv koronavirusa“.

“Njemačka kompanija je to sama priznala i precizirala: “Snažno smo uvjereni da ćemo u roku od nekoliko mjeseci moći razviti jakog kandidata za cjepivo”. 11. ožujka tvrtka je priopćila da je Menichella smijenjen, a na njegovo je mjesto imenovan Ingmar Hoerr, bez objašnjenja koji su razlozi ove odluke.

Kaže se da je na tome odlučno insistirao suvlasnik CureVaca i vlasnik nogometnog kluba Hoffenheim Dietmar Hopp, iako se ne navodi po čijoj uputi.

Ova priča je samo dokaz više koliko je oštra borba među kompanijama i unutar sektora Big Pharma tko će prvi doći do cjepiva. Naime, prošlog tjedna su dvije tvrtke, jedna povezana s agencijom DARPA američkog ministarstva obrane, a druga povezana s izraelskom vojskom priopćili kako su ostvarili veliki napredak u radu na cjepivu i nadomak su faze u kojoj će zatražiti dozvolu američke Agencije za hranu i lijekove (FSA) za pokretanje proizvodnje.

Ova i druge informacije potvrđuju ranije iznesene tvrdnje da će ona kompanija ili istraživački laboratorij koji prvi  dođe do dokazano učinkovitog cjepiva zaraditi na desetke milijardi dolara./Die Welt/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)