Home / Vijesti / Svijet / Šta iranski narod misli o mogućem sukobu s Amerikom

Šta iranski narod misli o mogućem sukobu s Amerikom

I dok rastu napetosti između Irana, Amerike i njihovih saveznika, BBC je dobio rijetku priliku da uđe u ovu azijsku zemlju.

Iranci su i dalje ljuti što je američki predsjednik Donald Tramp prošle godine raskinuo nuklearni sporazum i zemlji uveo pogubne sankcije.

BBC je posjetio Teheran i sveti grad Kom, kako bi razgovarali s Irancima o narastajućoj krizi. Dok su bili u zemlji, njihovo snimanje bilo je kontrolisano  kao i u slučaju svih drugih stranih medija, tim je u svakom trenutku pratio Vladin predstavnik.

Vikendom mnogi Iranci  i mladi i stari  odlaze u šetnju planinskim stazama s rančevima i štapovima za planinarenje da bi ostavili grad za sobom. Ali čak i visoko na čistom planinskom vazduhu nema bjekstva od američkih sankcija.

“Ko nije pogođen ovim”, jedan čovjek postavlja retoričko pitanje. Da bi ilustrovao suštinu, pokazuje planinarsku kopču koja mu visi sa pojasa. Ona sada košta četiri puta više nego prije godinu dana, kada su uvedene sankcije.

Tramp želi da upotrijebi “maksimalni pritisak” kako bi natjerao Iran da se vrati za pregovarački sto. Mnogi se plaše da bi to moglo da dovede do sukoba. Iran je bijesan. Iran smatra da ga je Amerika izdala, kao i da su ga napustile evropske zemlje.

“Mi Iranci imamo veoma dugu istoriju i uvijek moramo da se suočavamo s problemima”, kaže Hadi, vlasnik jednog od malih kafića. Hadi kaže da su Amerikanci mislili da će sankcije dovesti do pobune i da iranska vlada neće imati drugog izbora nego da pristane na kompromis. On dodaje da su sankcije postigle upravo suprotno, ujedinivši i liberale i konzervativce širom zemlje.

“Ovdje imamo nacionalno jedinstvo i što je situacija teža, ljudi su jedinstveniji.”

Sankcije se najviše osjećaju u gustoj magli prostranih južnih predgrađa Teherana.

To je lavirint uskih uličica i domova naslaganih jedni na druge, gdje živi radnička klasa Irana. Oni su već preživljavali na margini i prije sankcija, ali ih je prošla godina gurnula preko ivice. Cijena hrane više je nego udvostručena i zato što je ekonomija u krizi, mnogi imaju problema da nađu posao i sastave kraj s krajem.

“Nisam sigurna šta Donald Tramp postiže povređujući nas”, kaže Zoreh Farzaneh, majka troje djece, koja za život zarađuje tako što slaže odjeću. Ona zarađuje oko dva dolara dnevno. Farzaneh kaže da su sankcije uvele njenu porodicu u siromaštvo i da više ne može da priušti meso za porodicu, niti inhalator za astmu protiv koje se bori.

Međutim, Iranci smatraju da je malo vjerovatno da će doći do rata s Amerikom.

Bivši iranski zamjenik ministra spoljnih poslova Hosein Šeikholislam kaže da je to zato što rat nije u interesu nijedne od zemalja.

“Neće biti rata. Naravno, moguće je da će neko počiniti grešku. Ali mi ne želimo rat. A ja vjerujem da Tramp shvata da rat protiv nas znači mrtve američke vojnike  a on nije spreman da organizuje sahrane po Vašingtonu”, kaže Šeikholislam.

Ipak, Iran je zemlja s mnogim političkim opcijama i ne misle svi isto. Ovdje su i tvrdokorni vjerski konzervativci, baš kao i liberali  ali, ipak najviše je običnih Iranaca koji samo žele da gledaju svoja posla. Upravo su ove podjele ono što Tramp misli da može da iskoristi. Da ne bude zabune, zemlju trenutno vode radikali.

Ali kad se Iran nađe u sukobu s Amerikom, većina Iranaca, bilo konzervativni ili liberalni, vlastitu zemlju stavlja na prvo mjesto./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)