Home / After Work / Mileram vočna torta

Mileram vočna torta

Važno je napomenuti i da je ovo kolač koji će se sigurno dopasti i onima koji nisu ljubitelji klasičnog čizkejka jer nema tu kiselu notu, samo onoliko koliko je kiselo voće koje koristite za preliv. Jednostavno i brzo se priprema i kao i većina kremastih kolača, jedino što je neophodno je da se dobro rashladi kako bi se stegla.
Ono što je specificno za ovu tortu je da u kremu ne ide ni maslac ili margarin, već se krema peče zajedno sa korom a posle hlađenja od više sati bude savršeno čvrsta i kompaktna.

 

Mileram torta

Sastojci:

Za testo:

250 g brašna
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
80 g maslaca (ili margarina)
1 jaje
1 puna kašika kisele pavlake

Za kremu:

500 ml mleka
150 g šećera
2 kesice praška za puding od vanile (2×40 g)
800 g milerama

Za voćni fil:

500 g crvenog voća (maline, jagode, višnje)
3-4 kašike šećera
1 dl vode ili soka
1 kesica praška za puding od vanile ili jagode (40 g)

Priprema:

Priprema kore:
Sve sastojke za koru staviti u činiju, maslac iseći na listiće a jaje i pavlaku posebno promešati pa dodati. Umesiti testo da se svi sastojci fino povežu.
Iseći pek papir na kome ćemo razvući koru. Kalup za pečenje je dimenzije 26(ili 28) cm, pa bi papir trebalo da bude nešto veći.
Pomoću oklagije, razvući testo u krug da bude debljine oko pola centimetra, s tim da je potrebno obavezno obložiti i stranice kalupa tj. testo podići uz stranice, kako se krema ne bi prelila već zadržala unutar na taj način razvučene kore.
Sve ovo možete i preskočiti, pa kalup podmazati maslacem i posuti brašnom, a testo razvući na stolu u krug i onda ga namotati na oklagiju i preneti u kalup.
Ostaviti kalup sa testom u frižider kako bi se rashladilo dok pripremamo kremu.

Priprema kreme:
U šerpu sipati pola litre mleka i šećer.
Odliti deo mleka i u njemu razmutiti prašak za puding, pa kad mleko u šerpi provri skuvati puding po uputstvu sa kesice. Kada se zgusne, odmah, u vruće dodati mileram i dobro promešati.

Rernu uključiti da se greje na 180 stepeni.
Izvaditi iz frižidera kalup sa razvučenom korom i preko nje sipati kremu sa mileramom. Peći tortu dok krema ne uhvati blago žutu boju i stranice ne porumene – biće dovoljno oko 35-40 minuta a možda i kraće ako vam je jača rerna.

Dok se torta peče pripremiti voćni preliv:
U šerpu sipati voće i staviti na srednje jaku vatru da se kuva. Dodati šećer i mešati da se otopi.
U vodi ili soku razmutiti prašak za puding pa ga dodati u proključalo voće i mešati dok se smesa ne zgusne. Vruć voćni fil preliti preko vruće pečene torte i ostaviti je da se dobro rashladi pre serviranja.
Napomena: ukoliko je voće iz zamrzivača, sok koji otpusti nakon odmrzavanja iskoristite da u njemu razmutite prašak za puding./Anka1971/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)