Home / After Work / LUDO TIJESTO – TIJESTO ZA SVE

LUDO TIJESTO – TIJESTO ZA SVE

Otkrila sam ludo tijesto.

Iako je ovaj recept bio popularan još 80-ih godina pod raznim imenima, ja sam ga evo otkrila nedavno. Obožavam ovaj recept. Ovaj recept ćete naći još i pod nazivom fino tijesto – sastojci su više manje isti, razlike su u nijansama, netko stavlja više jogurta, netko manje itd., meni se je ovaj pokazao odličnim i zato ga zapisujem ovdje svima nama.

Radi se o tijestu koje stoji u frižideru čak do 7 dana. Od njega možete praviti pizzu, motati kiflice, raditi poderane gaće, kruh ili krofne. Od ove mjere ispadne puno tijesta, tako da ćete imati za više toga. Jedan dan ispecite pizzu, drugi dan pecite poderane gaće, kiflice. Igrajte se i uživajte.

 

Samo svaki put tijesto izvadite iz frižidera, uzmite koliko trebate i ostatak vratite.

Ja sam njime oduševljena u kombinaciji slanih tijesta, znači pizza, kiflice i poderane gaće. Krafne su mi zanimljive i stvarno mirišu po krafnama, no na blogu se krije recept za one moje najdraže, šuplje i mekane kao duša. No, stavila sam vam sliku i kako ispadnu s ovim tijestom. Možda ih napuniti s čokoladom ili marmeladom? Ja sam za.

Ovo tijesto ne morate dizati, znači kad ga zamijesite možete ga odmah valjati i peći. Što se tiče pizze, jednostavno je, samo uzmite koliko trebate, izvaljajte i nadjenite po želji.

Što se tiče poderanih gaća, tijesti izvaljajte na otprilike 1.5-2 cm debljine, izrežite željene oblike i pecite ih u tavi na dubokom ulju par minuta sa svake strane (neka vatra pritom bude srednje jaka). Kiflice je dovoljno peći oko 20 minuta na 180C.

Krafne također izvaljajte na otprilike 1.5 cm debljine i također ih pržite u dubokom ulju na umjerenoj vatri par minuta sa svake strane./domaćica.com.hr/

 

Dobar tek ili u slast?

Svejedno je!

Ludo tijesto – tijesto za sve
Sastojci:
  • 400 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 svježi kvasac ili 2 instant suha
  • 1 kg glatkog brašna
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jaja
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice ulja
Priprema:
  1. Mlijeko sa šećerom zagrijati da bude mlako. Zatim ugasiti vatru, dodati kvasac i ostaviti ga da nabubri.

  2. U posudu dodati sve ostale sastojke i na kraju dodati uzdigli kvasac. Zamijesiti glatko tijesto. Pomozite si sa 1-2 šake brašna ukoliko je potrebno da ga oblikujete (kako svako brašno drugačije upija tekućinu, možda vam bude trebalo malo više brašna, ali tijesto treba ostati mekše pa nemojte pretjerati). S nekim brašnima sam morala dodavati i nešto više mlijeka.

  3. Premjestiti ga u nauljenu posudu, poklopiti i spremiti u frižider do 7 dana.

  4. Vaditi po potrebi.

  5. Nakon vađenja ga malo premjesite te rukujte s njim kao i sa svakim drugim tijestom.

Napomena:

Iako se govori kako tijesto može stajati do 7 dana, meni nije nikada izdržalo više od 3 dana.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)