Home / Vijesti / BiH / Nakon požara u Velikoj Kladuši više od 200 migranata ostalo bez krova nad glavom

Nakon požara u Velikoj Kladuši više od 200 migranata ostalo bez krova nad glavom

U velikom požaru koji je jutros izbio u prihvatnom centru za migrante Miral u Velikoj Kladuši, povrijeđene su 32 osobe. Požar je po svemu sudeći prouzrokovao električni rešo, koji su koristili migranti. Za više od njih 200 koji su u požaru ostali bez kakvog-takvog krova nad glavom, IOM je obezbijedio alternativu.

Pred zoru je buknuo, a već u 6:25 sati vatra je zahvatila krevete, dim je uveliko kuljao iz objekta. Svi su bili na nogama. Lomili su staklo i iskakali kroz prozore.

“Vidjeli smo dim, neki su plakali, strah ih je bilo. Razbili smo prozor, skočili, 12 metara, a 12 prijatelja polomilo je noge, zglobove”;

“Posle toga, svi smo, jedan po jedan skočili. Da slomio sam stopalo. Pomogla su nam pakistanska braća”, kazali su migranti o požaru.

Brzom reakcijom vatrogasaca, volontera, policije, IOM-a spriječena je veća katastrofa. Požar je lokalizovan oko 11 ujutro, a u njemu su povrijeđene su 32 osobe. Zadobili su frakture i opekotine, no nema životno ugroženih.

Ukupno 22 osobe upućene su u Kantonalnu bolnicu Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću. Zadržano je 11 migranata. Uzrok požara najvjerovatnije plinski rešo.

Požar je zahvatio prvi sprat hale Mirala, gdje se nalaze spavaonice sa 247 kreveta. Iz IOM-a navode da za ovakve incidente situacije imaju plan evakuacije, te sremno oko 30 protivpožarnih aparata.

Veliki broj migranata tokom dana ispred objekta iščekivao je rješenje. U krug centra dovezeni su šatori, kreveti, madraci. U prihvatnom centru Miral boravi 670 migranata, koji se nalazi u Velikoj Kladuši. Mnogi se žale na uslove života, a mnogima je najveći problem kako stići u EU.

Na tom putu, prva prepreka, za mnoge nesavladiva, je hrvatska granica.

Momak iz Bangladeša nam je pokazao epilog susreta sa hrvatskom policijom i krvne podlijeve.

“17 njih me je tuklo. Croatia”, kazao je./N1/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)