Home / After Work / Recept za najbolje sarajevske tufahije

Recept za najbolje sarajevske tufahije

Evo jedan bosanski receptić najboljih sarajevskih tufahija. Kažemo sarajevskih, jer je recept iz Sarajeva, ali same tufahije (Tuffah – na arapski znači jabuka) potiječu iz Perzije, a u Bosnu su ih donijele Osmanlije.

 

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

Vrijeme hlađenja: 2-3 sata

  • 1 kg jabuka (male, srednje, slatke)
  • ½ kg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • nekoliko kapi limuna (prema želji, ali ne morate)
  • 1 čaša vode
  • 15 dag mljevenih oraha (možete ih pomiješati ili zamijeniti mljevenim bademima)
  • tučeno slatko vrhnje
  • višnje – za ukras (prema želji)

Jabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, prema želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Na pola kuhanja ih okrenite.

Priredite filu: mljevene orahe zalijte s dobivenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke. Kad se jabuke ohlade, nafilajte ih smjesom. Pred serviranje, napunite slastičarsku špricu s tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite vrh svake tufahije ili žlicom stavite šlag na svaku. Prema želji vrh ukrasite višnjom.

Također, tufahije možete prirediti i na drugi način – u pećnici

TUFAHIJE IZ PEĆNICE

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 15 minuta

Vrijeme hlađenja: 2 – 3 sata

Temperatura pećnice: 180C

  • 8 jabuka
  • 20 dag šećera
  • 8 dag mljevenih oraha
  • 1 bjelanjak
  • sok 1 limuna
  • 1 tučeno slatko vrhnje
  • voda

2 vanilin šećera

Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke kuhajte u kipućoj vodi u koju ste prethodno dodali 5 dag šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok. Kuhane jabuke izvadite, a u istoj vodi skuhajte preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180C. Priredite filu: umutite bjelanjak i dodajte mljevene orahe i vanilin šećer. Kuhane jabuke nafilajte smjesom i rasporedite po kalupu. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom. Prije serviranja na tufahije stavite po žlicu šlaga i po želji ukrasite višnjom./suzyjr/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)