Home / Vijesti / BiH / NJEMAČKA OBJAVILA DEMANTE: Nema izmjene za njegovatelje iz BIH

NJEMAČKA OBJAVILA DEMANTE: Nema izmjene za njegovatelje iz BIH

Obavještenje Agencije za rad i zapošljavanje BiH od 27. marta ove godine unijelo je veliki nemir među one koji žele aplicirati za poslove njegovatelja u Njemačkoj.U saopštenju direktora gencije Muamera Bandića, koje su prenijeli brojni mediji BiH, a koje se može naći i na zvaničnoj internet-stranici agencije stoji:

– Na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Njemačke, više se ne prihvataju diplome o završenoj medicinskoj školi za opšti i pedijatrijski smijer, dobijene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi. Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je Centralna kancelarija za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od februara 2019. godine počela davati odbijenice za sve ovakve diplome te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom – piše Deutsche Welle.

Osim ovih informacija, stoji i obavijest o novim odredbama u vezi sa sertifikatima o poznavanju njemačkog jezika, da od 1. juna 2019. godine Ambasada SR Njemačke u BiH, prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu, do daljnjeg neće prihvatati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije.

– Navedeni datum se odnosi na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Ambasadi SR Njemačke, a ne na datum izdavanja sertifikata. Zbog toga svi kandidati koji nakon 1. aprila 2019. godine svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati sertifikat o poznavanju njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade SR Njemačke u BiH – stoji dalje u saopštenju direktora Bandića.

Nadležne njemačke institucije demantuju postojanje izmjena
U odgovoru na direktan upit DW-a kod kancelarije za medije Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja sa sjedištem u Berlinu, eksplicitno stoji da se u odredbama u vezi sa ovom problematikom ništa nije promijenilo, još od 2013. godine, kada je ovo njemačko ministarstvo donijelo odluku kako regulisati dovođenje medicinara iz BiH.

Sličan odgovor dolazi i od Centralne kancelarije za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) sa sjedištem u Bonu. I u odgovoru tamošnjeg portparola za medije stoji da se u provođenju programa zapošljavanja “Triple Win”, koje ova služba, po nalogu Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja, provodi u saradnji sa njemačkim Društvom za internacionalnu saradnju (Gesellschaft für die internationale Zusammenarbeit GIZ) stoji da se u provođenju navedenog programa aktuelno ništa nije promijenilo.

U posljednje vrijeme sve više odbijenica
Bilo kako bilo, oni koji apliciraju, u posljednje vrijeme dobijaju sve više odbijenica. Neki od njih, koji se oglašavaju u socijalnim mrežama, smatraju da to ima direktne veze sa aferom o kupovini diploma u BiH, o kojoj su izvještavali i njemački mediji.

Među njima je Nermina S. (puno ime poznato redakciji), koja je sa velikim entuzijazmom došla u Berlin da poboljša znanje njemačkog jezika prije nego što i oficijelno aplicira za mjesto njegovatelja u Njemačkoj.

Poslije završenog studija u sasvim drugoj branši u kojoj u BiH nije mogla naći posao, odlučila se za trogodišnje školovanje za medicinsku sestru u jednoj od bolnica u BiH. Okončala ga je sa najboljim ocjenama, dobila preporuke, sve prevela na njemački jezik.

Poslije izvjesnog vremena provedenog u Berlinu se i prijavila na konkurse u nekoliko berlinskih bolnica. Od nekoliko njih je odmah dobila ponude za razgovor, u jednoj i šansu za probni rad. Ali, nakon saopštenja Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Nermina dobija jednu odbijenicu za drugom. Bolnica u kojoj je odradila probni rad, joj se još nije javila sa odgovorom.

Za mladu djevojku, koja ne želi otkriti svoj puni identitet, da joj, se, kako argumentuje, ime ne bi povlačilo po portalima socijalnih mreža, srušio se svijet.

– Ne mogu da podnesem osjećaj da su sav trud, vrijeme i novac, koji sam uložila u prekvalifikaciju, bio uzaludan. Sad svi mi iz BiH stojimo pod generalnom sumnjom da smo kupili diplome. Zbog čega bi nam se uopšte davala šansa, provjeravale naše diplome, kad za ove poslove aplicira medicinsko osoblje iz drugih zemalja, ne samo našeg regiona već i iz cijelog svijeta – kaže ona.

Bandić iduće sedmice gost u Bonu
Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja, na direktan upit DW-a, odgovara da se ocjena svjedočanstava obavlja kao sto je to bilo i dosad, te da nema nikakve veze sa informacijama o lažiranju diploma.

U Kancelariji za javnost Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ne žele komentarisati ove navode.

Portparol Boris Pupić kaže da direktor Agencije Muamer Bandić iduće sedmice dolazi u Bon.

Tamo će 9. i 10. aprila uzeti učešća na konferenciji pod nazivom “Migracije radnika u Njemačku”. Tom prilikom će se Bandić susresti sa direktorom ZAV-a Aleksandar Vilhelmom./avaz/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Njemačka odbacila sankcije SAD

Njemačka odbacuje pokušaje stranih uticaja na njemačku energetsku politiku – o njoj odlučuje Evropa, a …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)