Home / Vijesti / BiH / Vlast zadovoljna, kladionice najavile ključ u bravu

Vlast zadovoljna, kladionice najavile ključ u bravu

I dok vlast u Republici Srpskoj, nakon što je usvojen Zakon o igrama na sreću, zadovoljno trlja ruke, priređivači igara na sreću već najavljuju zatvaranje poslovnica tvrdeći da je pod novonastalim uslovima nemoguće poslovati.

Usvajanjem novog Zakona o igrama na sreću, prema procjeni vlasti, tačnije Ministarstva finansija RS, ove godine prihod od djelatnosti igara na sreću biće veći za 30 miliona KM, a već sljedeće duplo viši.

“Sada nam slijedi ozbiljna analiza uticaja zakona na naše poslovanje i to je ono što Ministarstvo finansija RS i Vlada RS nisu uopšte napravili kad su krenuli u novi zakon i vrlo vjerovatno će ta analiza rezultirati zatvaranjem koje će biti kroz nekoliko mjeseci jer se radi o velikom logističkom pothvatu”, rekao je za “Nezavisne” Toni Boras iz Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću, dodajući da vrlo vjerovatno sve priređivače u Republici Srpskoj čeka ista sudbina.

Boras kaže da su se juče nadali da postoji malo razuma, ali da je očigledno da je Zakon o igrama na sreću napravljen da se namjesti vladajućoj strukturi koja će preuzeti elektronske igre na sreću.

Slično kao i u Asocijaciji legalnih priređivača igara na sreću smatraju i u najvećoj opozicionoj stranci, gdje kažu da će “Lutrija RS” dio unosne zarade kroz igre na sreću podijeliti s partnerom bliskim vrhu SNSD-a, a u PDP-u kažu da su nešto umireniji nakon što je Vlada RS usvojila njihove amandmane. U Ujedinjenoj Srpskoj, pak, kažu da će se u praksi pokazati ko je bio u pravu kad se krene s primjenom zakona.

Miladin Stanić, poslanik SDS-a, kaže da amandmani PDP-a neće promijeniti ništa, te da zato tekst nije mogao podržati.

“Još nije jasno koliki će biti prihodi po ovim novim odredbama. Neki kažu da će oni biti 60 miliona maraka godišnje, neki 27, međutim suština je da koliko god bude prihoda, da to zaista ode u budžet, a ne u ruke nekog partnera kojeg će oni dovesti. Tvrdim da će najmanje 49 odsto prihoda otići u privatne džepove”, rekao je Stanić.

Perica Bundalo, poslanik PDP-a, kaže da je zadovoljan konačnim zakonom nakon što su usvojeni njihovi amandmani, zbog čega su i oni podržali tekst. On tvrdi da je poslije rasprave očigledno da ovdje ima raznih interesa, ali da su amandmani PDP-a pomogli da se bolje uredi ova oblast.

“Mislim da naši amandmani obezbjeđuju da se značajno povećaju prilivi u budžet, a značajna sredstva ostvarena ovom djelatnosti biće usmjerena u pronatalitetnu politiku. Takođe, našim amandmanom povećane su značajno kazne za kršenje propisa”, rekao je Bundalo. Na pitanje kako komentariše tvrdnje SDS-a da će novac otići u privatne ruke, Bundalo je rekao da su to spekulacije koje će trebati provjeriti tokom perioda primjene zakona.

Milan Petković iz Ujedinjene Srpske kaže da je bitno da je Vlada usvojila značajan dio amandmana, uključujući i amandmane opozicije, te da je usvojeni tekst kvalitetniji od onog koji je došao u Skupštinu u prijedlogu.

“Činjenica je i da je premijer upozoravao da postoje razni lobiji. Da li će ti lobiji ostvariti neki uticaj, vidjećemo”, rekao je on.

Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske, tokom rasprave o Zakonu o igrama na sreću rekla je da su u Srpskoj registrovane 1.033 kladionice, 441 klub s automatima s ukupno 5.369 automata, šest priređivača internih igara, 16 klasičnih tombola, jedan kazino i 1.097 lokacija na kojima se priređuju igre na sreću.

“Krajem 2017. godine bilo je 2.478 zaposlenih, a početkom marta ove godine 2.749 radnika i nisu tačni natpisi da će primjenom ovog zakona bez posla ostati 16.000-17.000 radnika”, rekla je Vidovićeva./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)