Home / Vijesti / BiH / Tijelo Davida Dragičevića je zauvijek napustio Bosnu i Hercegovinu,čuli se plač i jecaji

Tijelo Davida Dragičevića je zauvijek napustio Bosnu i Hercegovinu,čuli se plač i jecaji

POSMRTNI ostaci mladića Davida Dragičevića, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci prije godinu dana, prevezeni su u četvrtak iz tog grada ka Bečkom Novom Mjestu, gdje će u petak biti konačno pokopani.

Posljednjem ispraćaju Davida, koji je postao svojevrsnim simbolom otpora prema vlastima u Republici Srpskoj i čija je smrt prošle godine potaknula masovne protuvladine prosvjede, nazočilo je oko dvije stotine prijatelja i članova prosvjedne skupine “Pravda za Davida”.

Oni su pred jednom banjolučkom crkvom stajali u tišini i držali fotografije mrtvog mladića i povremeno uzvikivali “Volimo te, Davide”, a potom prije polaska vozila s mrtvačkim kovčegom počeli uzvikivati “Pravda, pravda” i pjevati pjesmu “Klinac u getu”, koju je David sam skladao. Čuli su se plač i jecaji okupljenih.

Nakon okupljanja ispred Rebrovačke crkve, krenula je kolona automobila. U jednom od njih je i lijes s posmrtnim ostacima Davida Dragičevića.

No, kako javlja Buka, policija nije dozvolila prolazak centrom grada pa su morali koristiti drugu rutu.

foto:BUKA

 

“Odlazi klinac iz geta”

U grupi Pravda za Davida jučer je objavljeno kako će posmrtni ostaci Đakca, kako su Davida zvali, danas biti posljednji put ispraćeni iz BiH.

“Poštovana rodbino, prijatelji i ljudi

Sutra nam je jedan od najtužnijih dana. Sutra je 354. dan od kada naš Đakac nije dočekao Istinu. Sutra je dan kada naš “klinac odlazi iz geta”.
Budimo ljudi dostojni vrlina koje jedan čovjek može imati. Budimo dostojanstveni kao što smo uvijek bili. Sutra naš Đakac odlazi u 10:00h ispred Rebrovačke crkve. Okupit ćemo se u dvorištu u 9:45 i oprostiti se sa Davidom koji zauvijek napušta svoj grad Banja Luku. Nakon toga ko je u mogućnosti može krenuti svojim vozilom mirno u koloni prema graničnom prijelazu u Gradišci.

David Dragičević iz Banjaluke ispraćen svojom pjesmom, Klinac iz Geta

David Dragičević iz Banjaluke ispraćen svojom pjesmom, Klinac iz Geta

Gepostet von BUKA am Donnerstag, 14. März 2019

“Banja Luka je ostala bez svog srca”

Kretanje će biti u koloni poštujući prometne propise i ići će se starom gradiškom cestom. Zaustavit ćemo se na parkingu između autobusne i stadiona u Gradišci i obratiti se medijima i našem Davidu. Poslije toga naš klinac i zauvijek napušta ovaj geto.

Svi ostali koji nisu u mogućnosti u to vrijeme odati počast, mogu doći prekoputa Verano Motorsa (parking pumpe Nafta Trans)- zapadni tranzit nakon motela Nana i nakon stacioniranog radara i odatle se svojim vozilima priključiti koloni.

354. dan bez Istine i Pravde, sada i bez našeg Đakca zauvijek. Banja Luka je ostala bez svoga srca, ali dušu ima i istrajat će do potpune istine a onda i pravde jer mi smo LJUDI. Zbogom Davide, uvijek ćeš biti naš “KLINAC IZ GETA””, objavljeno je u grupi Pravda za Davida./index.hr /buka/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)