Home / After Work / Slovenski liječnik dobio uvjetnu kaznu,za vrijeme pregleda pipkao maloljetnicu

Slovenski liječnik dobio uvjetnu kaznu,za vrijeme pregleda pipkao maloljetnicu

SLOVENSKI liječnik koji je maloljetnu djevojku dirao po intimnim dijelovima tijela za vrijeme pregleda, navodno sumnjajući da ima mononukleozu, osuđen je na sudu u Mariboru samo na uvjetnu kaznu, ali mu prijeti oduzimanje liječničke licence.

Okružni sud u Mariboru je liječnika obiteljske medicine Davorina Kolariča nepravomoćno osudio na 18 mjeseci zatvora, uvjetno uz trogodišnji rok kušnje, jer je tada 16-godišnjakinju koja je mu je došla kako bi dobila medicinsku ispričnicu zbog izostanka iz škole, pipao po grudima i spolovilu.

Time je zlorabio svoj položaj i povrijedio spolni integritet maloljetne osobe, utvrdio je sud.

Tužiteljstvo je zahtijevalo bezuvjetnu zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja liječničkog poziva, što je sudsko vijeće kojemu je predsjedavala sutkinja Barbara Nerat odbilo, objavili su slovenski mediji.

Sutkinja: Zatvor je prevelika kazna

Predsjedavajuća sutkinja je izjavila da je sud u odmjeravanju kazne vodio računa o osobnosti, ponašanju i prošlosti optuženoga te da bi zatvorska kazna i zabrana rada bila prekomjerna sankcija.

Radilo se o brzom pregledu koji na oštećenici nije izazvao teške i trajne posljedice, kazala je Nerat. Djevojka oštećenica u civilnoj tužbi traži 15.000 eura odštete.
Do događaja koji je doveo do tužbe došlo je 2016., kad je djevojka imala 16 godina.

Incident je odmah prijavila na anonimni telefon, ali ni nakon posredovanja zastupnika za prava pacijenata nije doživjela zadovoljštinu pa je stvar prijavila policiji, tvrdeći da ju je liječnik za vrijeme pregleda bez potrebe dodirivao po grudima i spolovilu, što je u sudskom postupku dokazano.

Liječnik je na sudu nijekao počinjenje kaznenog djela, ali je u istrazi priznao da je naredio pacijentici da se razodjene do koljena te ju je okrenuo na trbuh i bez rukavica joj pregledao žlijezde jer je – kako tvrdi – posumnjao da je oboljela od mononukleoze.

Liječnik specijalist Anton Gradišek koji je na sudu svjedočio kao vještak, kazao je u svom svjedočenju da optuženi liječnik nije smio nenajavljeno svući pacijenticu te da pri pregledu krajnika nije potrebno doticanje spolovila./index.hr/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Jedite bijeli luk i ne brinite: Ovako ćete se riješiti neprijatnog zadaha!

Bijeli luk ojačava imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava držaće …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)