Home / Vijesti / BiH / Sipa provodi operativnu akciju “ZLATNI KARAT”

Sipa provodi operativnu akciju “ZLATNI KARAT”

Po nalogu Tužilaštva BiH provodi se opsežna akcija kodnog naziva „Zlatni karat“ protiv krijumčarenja i prodaje plemenitih metala na crnom tržištu.

U združenoj akciji sudjeluju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Uprava za indirektno oporezivanje (UIO BiH), policija MUP-a RS, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, te porezne uprave entiteta i Brčko distrikta.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uz naredbe Suda BiH, policijske agencije vrše pretrese više desetina pravnih i fizičkih osoba u svim krajevima BiH.

U aktivnostima sudjeluje više stotina policijskih službenika i inspektora poreznih uprava, a aktivnosti koordinira postupajući tužilac.

Iz SIPA-e je prethodno objavljeno da se pretresi vrše na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

Do sada je sedam lica lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. stav (3) „Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima iz člana 214. stav (1) “Krijumčarenje”, člana 215. stav (1) „Organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, člana 209. stava (2) „Pranje novca“, člana 210b “Nedozvoljeno skladištenje robe”, člana 210. stava (2) „Poreska utaja ili prevara”, člana 208. stava (1) i “Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova” Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tokom akcije, zaplijenjena je veća količina proizvoda od plemenitih metala. Nakon pretresa i lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH./bhrt.ba/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)