Home / Vijesti / BiH / Štrajk doktora, nedostatak reagensa, pacijenti ispaštaju i liječe se privatno

Štrajk doktora, nedostatak reagensa, pacijenti ispaštaju i liječe se privatno

Hoće li se  štrajk bijelih mantila preliti na cijelu Federaciju Bosne i Hercegovine? Nakon jučerašnjeg protesta ljekara u Unsko-sankom kanonu, stiže najava štrajka upozorenja i iz federalnog Sindikata doktora medicine i stomatologije. Nezadovoljni ljekari, nezadovoljni i pacijenti. U Kantonu Sarajevo već sedmicama nedostaju reagensi, a mnogi pacijenti izdvajaju velike količine novca da bi se liječili privatno – uprkos postojećem zdravstvenom osiguranju.

Kolektivni ugovor nije ispoštovan, te nema povećanja plate – poruka je ljekara USK sa protestne šetnje. Na ulici traže prava u trećoj sedmici generalnog štrajka.

“Ponižavanje doktora stomatologije i medicine u USK se nastavlja, jer smo primorani na ulici tražiti prava predviđena kolektivnim ugovorom. Mi ništa drugo ne tražimo, samo da se ispoštuje kolektivni ugovor, koji je poprimio zakonsku formu objavljivanjem u službenom listu”, podsjeća Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK.

“Drugo što tražimo je da ostanemo u našoj zemlji, da liječimo ljude, a ne da idemo negdje u inostranstvo, trbuhom za kruhom”, dodaje Amir Rekić, predsjednik sindikata u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”.

Štrajk bijelih mantila prelit će se u srijedu na cijelu Federaciju, najava je iz Sindikata.

“Prvi i osnovni razlog su naše kolege u Krajini, u USK. Drugi aspekt je odluka sarajevskog suda kojom je poništena naša legistlativnost, znači da sindikat ne može zastupati ljekare, ne može potpisivati kolektivne ugovore”, navodi Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Novac koji ste evetualno potrošili u privatnim laboratorijama, zbog nedostatka reagensa, možete refundirati. No, ne lako.

Pravi administrativni pakao za pacijente nastaje u trenutku kada se odluče povratiti novac, koji su kao korisnici zdravstvenog osiguranja dali u privatnim laboratorijama. Potreban je zahtjev, potvrda o tome da u datom trenutku nije bilo moguće uraditi nalaze, uputnice, kopija zdravstvene legitimacije, računa, a pored svega i toga i dokaz o prebivalištu.

Pacijenti koji se, bolesni, odluče na ove administrativne izazove, u konačnici, mogu povratiti desetine maraka. Vrijeme im, kao korisnicima zdravstvenog osiguranja, koje se finansira iz poreza, neće biti refundirano.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)