Home / Vijesti / BiH / Novinarka u BiH u Sanskom Mostu završila medicinsku školu za 2500KM i za 17 dana (VIDEO).

Novinarka u BiH u Sanskom Mostu završila medicinsku školu za 2500KM i za 17 dana (VIDEO).

BOSANSKOHERCEGOVAČKA novinarka uspjela je razotkriti kako se u toj zemlji kupuju diplome.

Novinarka Žurnala Azra Omerović uspjela je za samo sedamnaest dana steći diplomu srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta a da nije bila ni na jednom satu.

Dokumente je predala 20. decembra 2018., a ovjerenu diplomu sa svjedodžbama za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara ove godine. Jasno, na svoje ime i prezime. Školu je “završila” s vrlo dobrim uspjehom.

Diplomu medicinske škole dobila za samo 17 dana, sve je išlo preko Centra za obrazovanje povezanog s HDZ-om BiH

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala ”prekvalifikaciju” 22. novembra 2016. godine te da je uspješno okončala školovanje 15. novembra 2018. godine, odnosno mjesec dana prije nego što je predala ”potrebnu dokumentaciju”. U svjedodžbama piše da je uspješno polagala anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, kirurgiju, farmakologiju, te da je pritom ”odradila” i praktičnu nastavu.

Priča započinje sredinom prosinca. Žurnal je u posjed dobio dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojoj je navedeno kako se na području Federacije BiH prodaju diplome srednjih škola te kako je manje-više sve u direktnoj vezi s Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH. U dokumentaciji koju posjeduje Žurnal navedeno je da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom Federacije te da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome. Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice.

Pristao joj srediti diplomu za 2500 KM

Novinarka je s njim obavila kratak telefonski razgovor i prvi sastanak u Sarajevu.

Za prekvalifikaciju, rekli su joj u školi, potrebna je najmanje godina dana. Pehlivanoviću je trebalo mnogo manje… Samo je bitno osigurati 2500 maraka koje bi on ”predao direktorima i ostalima”.

Iako je na prvom sastanku bio sumnjičav, Pehlivanović 20. decembra pristajeda najkasnije do 15. januara Azri Omerović na njeno ime i prezime pribavi diplomu srednje medicinske škole. S obzirom na to da mu je novinarka odbila novac dati unaprijed, Pehlivanović je kazao da će ”morati tražiti alternativna rješenja” te da ovaj put neće ići preko Širokog Brijega. Na istom sastanku novinarki je dao ”specijalni broj telefona”, koji koristi za dogovore oko diploma. Ispisi poziva, koji su u posjedu Žurnala, dokazuju da je s tog broja isključivo kontaktirao Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega.

Uhvatili ga kad je uručivao diplomu i snimili

”Sve gotovo”, pisalo je u poruci koju je Pehlivanović 2. januara ove godine u 14:46 poslao na broj koji je za potrebe ovog istraživanja koristila ekipa Žurnala.

Primopredaja je bila zakazana za 3. januara. Pehlivanović se na zakazanom mjestu pojavio sa svjedodžbama i diplomom o završenoj srednjoj Medicinsko-tehničkoj školi iz Sanskog Mosta. Ovjerenu, s vodenim žigom i čitkim potpisima, s ocjenama iz predmeta koje “učenica” Azra Omerović nikad nije ni slušala.

Pehlivanoviću su se, nakon što im je uručio diplomu, novinari predstavili. Sve su i snimili. “Gospodine Pehlivanoviću, nažalost niste uhapšeni. Mi smo ovo završili samo da pokažemo da radite ovaj posao. Samo smo htjeli pokazati da se ovo radi i da Tužiteljstvo šuti”, rekao je novinar koji je došao za stol za kojim je Pehlivanović sjedio s novinarkom kojoj je pribavio diplomu.

Pehlivanović je samo šutio.

 

Na diplomi koju je uručio novinarki piše da je Medicinska tehnička škola u sastavu PU Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta. Formalni osnivač škole u Sanskom Mostu je Maida Cepić-Habibović. Njen suprug Šemsudin Habibović je prokurist bez ograničenja. On je potpisnik diplome izdane na ime Azra Omerović. Maida Cepić Habibović je, pored ovoga, direktorica i Javne ustanove Mješovita srednja škola Sanski Most. Njen suprug i potpisnik diplome Šemsudin Habibović je vijećnik u Općinskom vijeću Sanski Most. Trenutno je kadar stranke A-SDA.

Ovaj Centar proteklih je godina isključivo poslovao s Ministarstvom unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Radili su prijevode kaznenih listova s nizozemskog i slovenskog jezika. Na službenoj stranici Medicinske škole piše da vrše obrazovanje odraslih u području medicinske struke.

”Iskusni i stručni predavači (doktori specijalisti), plaćena praksa u Njemačkoj, plaćeni putni troškovi, pismo preporuke, priznati sati stažiranja u Njemačkoj”, navedeno je u ponudi Medicinske škole Sanski Most.

Na stranici je navedeno da polaznici ove škole stječu pravo na pripravnički staž te polaganje državnog ispita. Nude se zanimanja medicinske sestre i njegovateljice.

“Ugledna diploma”

”Naše diplome i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti su priznati kako u BiH, tako i u zemljama Europske unije”, piše na stranici Centra za obrazovanje odraslih iz Sanskog Mosta.

Upravo tu diplomu, priznatu u BiH i EU, novinarka Žurnala stekla je za 17 dana. Bez ijednog sata prisustvovanja nastavi.

Sva dokumentacija na temelju koje su novinari započeli istraživanje bila je na raspolaganju Tužiteljstvu BiH. Oni, međutim, nisu željeli voditi istragu, zaključuje Žurnal.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)