Home / Vijesti / BiH / Tučnjave, hapšenja, pretresi, krv i suze. Pogledajte mučne snimke iz Banje Luke

Tučnjave, hapšenja, pretresi, krv i suze. Pogledajte mučne snimke iz Banje Luke

JAKE policijske snage rastjerale su danas navečer nekoliko stotina prosvjednika koji su se okupili u središtu Banje Luke. Prosvjedovali su zbog uhićenja oca i majke ubijenog Davida Dragičevića, koji traže istinu o ubojstvu svog sina. Prosvjedovalo se i u Mostaru i Sarajevu, ali najopasnije je bilo upravo u Banjoj Luci.

Policajci sa štitovima i kacigama zapriječili su prilaze zgradama u kojima je sjedište predsjednika Republike Srpske i Narodne skupštine, a pripadnici interventne policije bili su raspoređeni i na Trgu Krajine s kojega su ranije tijekom popodneva uz uporabu sile rastjerali pripadnike prosvjedne skupine “Pravda za Davida”.

S tog je trga uz policijsku pomoć uklonjeno i improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku u Banjoj Luci, a komunalci su odnijeli i fotografije, cvijeće i svijeće.

Pripadnici skupine “Pravda za Davida” ipak su nastavili prosvjedovati i nakon što su silom potjerani sa središnjeg gradskog trga kružeći u koloni okolnim ulicama.

Kada su se okupili u parku preko puta trga na njih je nasrnuo policijski kordon te su ih potom policajci gurali štitovima. Mučne snimke obišle su medije u regiji, ali i svijetu. Policija koja nasilno tjera prosvjednike, guraju čak i starije, majke s djecom, cipelare oporbene zastupnike…

Otac ostaje u pritvoru, majka na slobodi

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića koji je uhićen u jutarnjim satima u večernjim je satima i dalje bio u policijskom pritvoru kamo je priveden pod optužbom da je prijetio ministru policije RS Draganu Lukaču. Obitelj Davida Dragičevića optužuje policiju da zataškava okolnosti njegova ubojstva.

Majka ubijenog mladića Suzana Radanović koja je također bila privođena tijekom dana kazala je novinarima kako je policija pretražila obiteljsku kuću u vlasništvu obitelji Dragičević no pri tom ništa nisu našli a navodno su tragali za oružjem.

Policija je pri tom satima u kući držala dvoje malodobne djece bez roditeljske pratnje.

“Sutra svatko može očekivati to što smo mi dočekali”, kazala je Radanović koja se nakon puštanja iz policijske postaje ponovo pridružila prosvjednicima.

U pritvoru su i dalje oporbeni zastupnici Draško Stanivuković, Adam Šukalo i Davor Dragičević, koji će prema trenutnim informacijama noć provesti u pritvoru.

Sutra novi prosvjed

Davidova majka Suzana pozvala je građane na novi prosvjed sutra u 18 sati ispred crkve Hrama Hrista spasitelja.

Što dosad znamo o smrti Davida Dragičevića?

Shrvani otac mladog Davida već mjesecima okuplja građane Banje Luke svaki dan u 18 sati na trgu Krajine, koji je u međuvremenu prozvan ”Davidov trg” te traži od vladajućih da nađu i kazne odgovorne za smrt njegova sina.

David Dragičević studirao je elektrotehniku u Banjoj Luci, gdje je živio sa svojim ocem. Nestao je u noći sa 17. na 18. ožujka ove godine kad je od svojeg doma krenuo prema centru grada. Njegov otac nestanak je prijavio sljedeći dan, a 24. ožujka njegovo tijelo pronađeno je na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel. Policija je prvo tvrdila kako je smrt nastala utapanjem. Također, tvrdili su kako je, prema snimkama s nadzornih kamera te sudeći prema predmetima pronađenim kod mrtvog tijela, David prethodno opljačkao kuću u ulici Ulici Velibora Janjetovića Janje br. 11. Tvrdili su i kako su mu u krvi pronađeni alkohol, marihuana i LSD.

Odmah nakon što je policija priopćila prve rezultate istrage, formirana je Facebook grupa Pravda za Davida koja danas ima preko 350.000 članova te su počeli prosvjedni skupovi na čelu s Davidovim ocem, koji je bio uvjeren da se radi o ubojstvu. Simboli okupljanja postali su pjesma ”Klinac u getu”, koju je napisao preminuli David, te visoko uzdignuta stisnuta šaka. Građani i građanke različitih uzrasta i profila često odjeveni u majice s Davidovim likom traže pravdu i odlučili su da pravda mora izaći na vidjelo.

Deseci tisuća ljudi na prosvjedima

Zbog niza nelogičnosti u policijskoj istrazi građani su se nastavili okupljati svakog dana.

Krajem travnja, početkom srpnja i u listopadu održana su tri velika prosvjedna okupljanja na kojima je bilo više tisuća građana, prema nekim procjenama čak i do 40.000. Iako su vladajuće garniture nastojale opstruirati skupove te diskvalificirati prosvjednike insinuacijama o političkoj pozadini okupljanja, intenzitet okupljanja nije opao.

Konačno, tužitelj je nakon tri mjeseca donio odluku o početku istrage protiv nepoznatih počinitelja zbog osnova sumnje za ubojstvo.

Podrška banjalučkim građanima koji traže pravdu došla je iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja, a slučaj je zainteresirao i brojne strane medije. Prije tri mjeseca obitelj, koja tvrdi da je tijekom istrage bilo najmanje pedesetak propusta, angažirala je međunarodni odvjetnički tim u kojem se nalazio poznati hrvatski odvjetnik Ante Nobilo, bosanskohercegovački kolege Duško Tomić i Nifet Feraget te srpska odvjetnica Zora Dobričanin Nikodinović.

Podignuta optužnica protiv policajaca zbog propusta u istrazi, uhićen informatičar

Prvog tjedna mjeseca rujna, uoči početka predizborne kampanje, podignuta je optužnica protiv dvojice policajaca zbog propusta u istrazi smrti Davida Dragičevića jer su navodno uklonili donje rublje žrtve, potencijalno jedan od ključnih dokaza.

Ubrzo je uhićena i prva osoba u istrazi. Radi se o 36-godišnjem inženjeru elektrotehnike Alenu Kukiću, kojeg se sumnjiči da je manipulirao snimkama videonadzora u Ulici Velibora Janjetovića Janje, gdje se nalazi kuća za koju je policija tvrdila da ju je ubijeni mladić opljačkao. Radi se o snimkama koje prikazuju pljačkaša kuće Đorđa Rađena. Vlasnik kuće optužio je Davida Dragičevića za pljačku.

U priopćenju Tužiteljstva stoji da je Kukiću pritvor predložen zbog postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsificirati dokaze ili tragove važne za kazneni postupak.

Kukić i njegov odvjetnik tijekom saslušanja odbacili su ove navode i tvrde da je snimke skidao na zahtjev policijskih inspektora.

Patolog lažirao nalaze obdukcije

Ubrzo nakon prvog uhićenja ispostavilo se i da je patolog koji je objavio prvi obdukcijski nalaz svojevremeno uhvaćen u primanju mita. Nova analiza utvrdila je da David u trenutku smrti u tijelu nije imao nikakve droge i tako je prvi nalaz obdukcije odbačen.

Od Davidove smrti prošlo je osam mjeseci, a odgovora na ključna pitanja i dalje nema. Njegov otac ne odustaje i najavljuje borbu za istinu do samog kraja. Hoće li u tome uspjeti, ostaje za vidjeti.

 

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)