Home / Vijesti / BiH / ZOVKO OTKRILA SVOJ POKVARENI PLAN: Izbjeglice se ne smiju transferirati na granice Hrvatske i EU-a, neka ostanu u BiH

ZOVKO OTKRILA SVOJ POKVARENI PLAN: Izbjeglice se ne smiju transferirati na granice Hrvatske i EU-a, neka ostanu u BiH

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na plenarnom zasjedanju na raspravi o položaju migranata na granici s Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini.

Na inicijativu populističkih i liberalnih stranaka u Evropskom parlamentu ova rasprava stavljena je na dnevni red, a koja je imala za cilj grubo optužiti Republiku Hrvatsku i ministarstvo unutarnjih poslova za navodno krajnje nehumano i neprofesionalno postupanje s izbjeglicama koje se nalaze na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Evropske pučke stranke.

U replici jednom od inicijatora, Zovko je naglasila : „Ne smijete koristiti mizeriju ljudi u svoju osobnu promociju i promociju svoje populističke stranke. Moram naglasiti kako Hrvatska poštuje sve međunarodne konvencije, te je nedavno i podržala UN-ov globalni sporazum o izbjeglicama s kojim se poziva na red i kontroliranje migrantskih valova“, naglasila je zastupnica u replici.

Također, u svom izlaganju Zovko je naglasila kako je u Bosni i Hercegovini na snazi politizacija izbjegličkog problema, govoreći pritom da postoji dovoljno sredstava da se riješi ovaj problem: „Izbjeglice se okupljanju na granici s Evropskom unijom, a Hrvatska koja poštuje sve međunarodne konvencije i dalje ima obvezu nastaviti čuvati sigurnost svojih granica kao i sigurnost EU-a“, poručila je Zovko.
Nadalje, zastupnica Zovko je naglasila kako vlasti u Sarajevu, zajedno s međunarodnom zajednicom, moraju pristupiti ozbiljno rješavanju problema na njegovom izvoru.

„Izbjeglice se ne smiju transferirati na granice Hrvatske i EU te tako prebacivati problem sigurnosti na drugu stranu“, zaključila je Zovko.

Na taj problem zastupnica Zovko upozoravala je u prethodnim mjesecima kao odgovor na upit lokalne zajednice u Bihaću kada su tražili zaštitu od hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamenta u slučaju izgradnje izbjegličkih kampova u njihovoj općini.

 

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)