Home / Vijesti / Svijet / Koja je razlika između Kongresa i Senata?

Koja je razlika između Kongresa i Senata?

U SAD-u su jučer održani izbori za članove Kongresa. Izbori se kolokvijalno nazivaju midterm izbori jer dolaze na pola mandata predsjednika SAD-a, a hrvatski naziv tih izbora je Američki kongresni izbori.

Republikanci su, kao što se i očekivalo, izgubili većinu u Zastupničkom domu, ali zato su zadržali, pa čak i povećali prevlast u Senatu.

Procjene su da će u Zastupničkom domu demokrati imati 229 mjesta, a republikanci 206.

No, što su uopće Kongres, Senat i Zastupnički dom i koja je razlika?

Kongres SAD-a je zakonodavno tijelo. Sastoji se od dva doma: Zastupničkog doma i Senata.

Podjela vlasti

Senat je zapravo dio Kongresa i predstavlja njegov gornji dom, dok Zastupnički dom predstavlja donji. Zakonodavna vlast SAD-a dijeli se između njih. Članovi Senata su senatori, a Zastupničkog doma predstavnici. Članove Zastupničkog doma još se naziva i kongresnicima i od tu dolazi ono što zbunjuje mnoge. Naime, članove jednog tijela Kongresa se naziva kongresnicima dok su drugi senatori. Ime senat i senatori potječe, jasno, iz antičkog Rima. Za članove Zastupničkog doma nije postojao jasan termin pa su se s vremenom počeli nazivati kongresnicima.

Dakle, i senatori i zastupnici su članovi Kongresa, samo što pripadaju drugom tijelu.
Još jednostavnije rečeno, i Senat i Zastupnički dom dio su Kongresa, ali njihove ovlasti su različite. Državnom potrošnjom upravlja Zastupnički dom. Zastupnički dom također ima moć opoziva predsjednika, a to bi se moglo pokazati vrlo važnim u budućnosti. Sad kad Zastupničkim domom vladaju demokrati, mogao bi početi proces opoziva Donalda Trumpa, o čemu se već mjesecima priča.

S druge strane Senat je taj koji imenuje izvršnu i sudbenu vlast i ratificira zakone prije no što stupe na snagu.

Zastupnički dom ima 435 članova od kojih svaki predstavlja kongresni okrug i služi mandat od dvije godine. Zastupnička mjesta su podijeljena između država prema broju stanovnika pa su tu i velike razlike. Tako, primjera radi, Kalifornija ima 54 zastupnika, a Wyoming jednog.

Nasuprot tome senatori se biraju na mandat od šest godina. Svaka država SAD-a ima dva senatora. Ono što je važno jest da niti jedan zakon ne postaje legalan osim ako se ne donese većinskim glasovima Zastupničkog doma i Senata, a zadnju riječ ima predsjednik Sjedinjenih Država.

Ako predsjednik odbije potpisati neki zakon koji je dobio većinu u Senatu i Zastupničkom domu, oni zakon mogu progurati mimo predsjednika SAD-a. No, u tom slučaju im treba dvotrećinska većina u oba doma Kongresa.

 

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)