Home / After Work / Prvi znak opasnosti na svijetu koji upozorava na šišmiše postavljen kod Vareša

Prvi znak opasnosti na svijetu koji upozorava na šišmiše postavljen kod Vareša

Članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva postavili su prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini.

“To je prvi takav znak u svijetu (koliko znamo postoje za divljač općenito, divlje svinje, kengure, losove). Dozvolu za postavljanje znaka odobrila je Direkcija za ceste Zeničko-dobojskog kantona. Znak je postavljen sa obje strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje. Ova pećina je jedna od pet pećina u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi saobraćajnica”, kaže se u saopćenju Centra za krš i speleologiju.

Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki potkovasti šišmiš (Rhinolophus ferrumequinum), mali potkovasti šišmiš (Rhinolophus hipposideros), veliki mišouhi šišmiš/mali mišouhi šišmiš (Myotis myotis/Myotis oxygnathus), veliki kasni šišmiš (Eptesicus serotinus), šrajbersijev šišmiš (Miniopterus schreibersii) te širokouhi šišmiš (Barbastella barbastellus) i alpski dugouhi šišmiš, (Plecotus macrobullaris). Ova dva posljedna šišmiša su vrlo rijetke vrste u Bosni i Hercegovini.

Znak je postavljen zato što je već zabilježeno stradanje šišmiša usljed sudara sa
automobilima. Budući da je prije nekog vremena postavljena javna rasvjeta, vjerovatnoća novih slučajeva stradavanja je još veća.

Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi saobraćjni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine. Također se nadaju da će novi saobraćajni znak biti još jedna turistička atrakcija Vareša./klix.ba/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)