Home / Vijesti / Svijet / Preko hiljadu novinara ubijeno posljednjih 11 godina

Preko hiljadu novinara ubijeno posljednjih 11 godina

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) saopćila je da je u periodu od 2006. do 2017. godine u svijetu ubijeno 1.009 osoba koje se bave novinarstvom.

Na konferenciji održanoj u Bejrutu u povodu 2. novembra, Dana zaštite novinara, rečeno je da u svijetu svakog četvrtog dana bude ubijen jedan novinar.

U izvještaju koji su predstavili koordinatori UNESCO-a navedeno je da je poražavajuće da 90 posto optuženih na kraju uopšte ne budu kažnjeni.

Upozoreno je kako broj ubistava novinara konstantno raste upravo zbog toga što napadači ne budu sankcionisani.

U izvještaju UNESCO-a se navodi da državne vlasti, nevladine organizacije, udruženja, mediji i druge relevantne institucije moraju poduzeti mnogo veće napore kako bi napadači na novinare bili kažnjeni.

Muiz Saksuk, koordinator za informacione tehnologije UNESCO-a, u obraćanju na konferenciji je istakao da većinu od hiljadu ubijenih novinara čine oni koji su pisali o lokalnim političkim dešavanjima, slobodi mišljenja i o finansijskim pitanjima.

Dodao je kako većina novinara danas, nažalost, svoj posao obavlja u strahu i pod stalnim prijetnjama, a ne u mirnoj i prijatnoj atmosferi.

Bana Sala, koordinatorica za komunikacije u UNESCO-u, kazala je da javnost posao koji obavljaju novinari, čiji životi su nerijetko u opasnosti, treba ipak shvatiti kao nešto što je mnogo više od obične dužnosti i obaveze.

Kemal el-Abidi, osnivač Udruženja za građansku državu i demokratiju iz Tunisa, u obraćanju je podsjetio i na ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija te najoštrije osudio napade na novinare.

Istakao je da je potrebno što prije rasvijetliti sve detalje ubistva, a odgovorne, bez obzira o kome se radilo, privesti pred lice pravde.

(Vijesti.ba / AA/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)