Home / Vijesti / BiH / DODIK HOĆE U VLAST, ČOVIĆ MU NE DA: Hoće li doći do sukoba SNSD-a i HDZ-a zbog Vijeća ministara BiH?

DODIK HOĆE U VLAST, ČOVIĆ MU NE DA: Hoće li doći do sukoba SNSD-a i HDZ-a zbog Vijeća ministara BiH?

Vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do političkog sukoba između Dodika i Čovića zbog formiranja nove vlasti u BiH.

Kada se analiziraju rezultati u nedjelju održanih izbora, jasno je da će pored dominacije u RS-u, SNSD se ponovo vratiti i u državnu vlast. U Federaciji s druge strane novu vladu će biti vrlo teško napraviti bez SDA i HDZ-a koji zajedno imaju oko 40% glasova.

Ostaje jedino otvoreno pitanje koliko dugo će se morati čekati na formiranje novih vlasti uzimajući u obzir HDZ-ove najave mogućeg blokiranja imenovanja delegata u Dom naroda, bez kojih ne može biti potvrđena nova federalna Vlada, uslijed neprovođenja presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, te koja će im stranka u konačnici pružiti podršku za dobijanje parlamentarne većine.

Izvjesno je jedino da nas čeka turbulentan period uoči formiranja vlasti, u kojem će nesumnjivo SNSD igrati korektivnu i možda odlučujuću ulogu na državnom nivou. Naime, veliko pitanje koje se sada postavlje jeste da li će Dodik pristati na moguću HDZ-ovu blokadu uspostavljanja vlasti, što u konačnici može odrediti njegovo daljnje partnerstvo sa Čovićem.

Nesumnjivo SNSD žarko želi nazad u državnu vlast i preuzimanje kontrole nad ministarstvima, a da bi to postigao Dodik će morati zahtijevati žurno formiranje novog saziva Vijeća ministara, odnosno odlazak SDS-ovih i PDP-ovih ministara iz Vijeća ministara, među kojima su i ministar sigurnosti Dragan Mektić (Dodikov ozbiljan neprijatelj, jedini koji je najavljivao istrage protiv njega), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović (koji je državnim odlukama kvario Dodikove privatne biznise) te ministra vanjskih poslova Igora Crnatka.

No, tu bi mu najveći problem mogao praviti upravo njegov vjerni i dugogodišnji partner Dragan Čović, koji je nakon uvjerljivog poraza na izborima od Željka Komšića najavio da HDZ BiH neće pristajati na formiranje nove vlade dok se ne usvoje izmjene izbornog zakona po HDZ-ovoj mjeri.

Stoga, vrlo je moguće da će u narednom periodu nastati politički sukob između Dodika i Čovića zbog formiranja nove vlasti u BiH. S druge strane, kada se uzme u obzir Dodikov motiv da se što prije formira Vijeća ministara, ne treba previše da iznenađuje što odmah poslije izbora se nije previše osvrtao na pobjedu Željka Komšića niti je davao pretjeranu verbalnu podršku svom partneru Draganu Čoviću.

Zato ne treba čuditi ako u narednim sedmicama budemo svjedočili konstruktivnom i umjerenom Dodiku, a Čović ostane usamljeni jahač.

 

(D.H./Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)