Home / Vijesti / Gradovi / U Los Angelesu je sve više zaraženih tifusom, brojke su alarmantne

U Los Angelesu je sve više zaraženih tifusom, brojke su alarmantne

SVE je veći broj slučajeva zaraze tifusom na području Los Angelesa, a brojevi zaraženih postaju alarmantni, objavio je Odjel za javno zdravstvo grada Los Angelesa, a prenosi CNN.

„Do ponedjeljka je na području okruga Los Angelesa zabilježeno 57 slučajeva oboljenja tifusom, bolesti koja se prenosi buhama“, izjavili su iz Odjela za javno zdravstvo grada Los Angelesa.

Pasadena je jedan od najpogođenijih gradova okruga Los Angelesa. Ove godine, broj zaraženih tom bolešću u njemu se popeo s očekivanog jednog slučaja godišnje na pet.

Ne zna se razlog sve većeg broja zaraženih

„Pojava određenog broja slučajeva zaraze tifusom na godišnjoj razini, uobičajena je za okrug Los Angelesa, a uzrokuju je dvije vrste bakterija, Rickettsia typhi i R. felis. Najbolja preventivna mjera je minimalizirati bilo kakvu izloženost buhama. Kućne ljubimce, dvorišta i domove treba osloboditi buha.”, izjavila je epidemiologinja Anne Rimoin, sa sveučilišta University of California.

„Budući da se tifus prenosi buhama, moguća je pojava endemskog tipa tifusa tijekom cijele godine. Trenutno možemo samo spekulirati o tome koji su razlozi ovakvog porasta broja zaraženih. Odjel za javno zdravstvo okruga Los Angeles ozbiljno se bavi tim problemom kako bi došao do nekih konkretnih odgovora.“ dodala je.

Simptomi i liječenje

Tifus je sistemska bolest koju uzrokuje bakterija, a prenose je muhe, uši, buhe ili drugi slični organizmi tako što putem fekalija zaraze hranu koju kasnije upotrebljavaju ljudi. Simptomi bolesti su: visoka temperatura, bolovi u trbuhu, glavobolje i osip. Mada je tifus danas izlječiv, uz pomoć antibiotika, vrlo često je potreban duži period hospitalizacije. U rijetkim slučajevima, završava i smrću pacijenta.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)