Home / Vijesti / Regija / VUČIĆ U NOVIM PROBLEMIMA: SAD podržava tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga u VOJSKU

VUČIĆ U NOVIM PROBLEMIMA: SAD podržava tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga u VOJSKU

Ambasada SAD-a na Kosovu je saopćila da Washington nastavlja podržavati tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga u profesionalnu vojsku te da nijedna zemlja ne može staviti veto na ovu tranziciju

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu je saopćila da Washington nastavlja podržavati tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga – KSS u profesionalnu vojsku i dodaje da nijedna zemlja ne može “staviti veto” na ovu tranziciju, objavio je RTK2.

“Sjedinjene Američke Države nastavljaju podržavati discipliniranu, transparentnu tranziciju KSS-a u profesionalnu, multietničku NATO-interoperabilnu vojsku, s ograničenim mandatom teritorijalne samoodbrane. Nijedna zemlja ne može ‘staviti veto’ na ovu tranziciju”, navodi se u odgovoru iz Ambasade SAD-a u Prištini na pitanje RTK2 kakav je stav američke administracije povodom usvajanja amandmana od Komisije za unutrašnje poslove Skupštine Kosova na Nacrt zakona o transformaciji KSS-a u vojsku Kosova.

Iz Ambasade SAD-a kažu da pozivaju političke lidere na Kosovu da osiguraju da se taj proces nastavi na “inkluzivan način, koji odražava multietničku prirodu Kosova”.

“Od suštinskog je značaja da Kosovo, od ovog trenutka pa nadalje, blisko koordinira s NATO saveznicima i da se angažira sa svim svojim građanima dok tranzicija napreduje”, navedeno je u odgovoru za RTK2.

Paket za transformaciju spreman

Vojska će djelovati na čitavoj teritoriji Kosova, uključujući i sjever, tvrdi televizija Klan Kosova na osnovu izjave premijera Kosova Ramusha Haradinaja.

“Planira se da se njene trupe kreću po čitavoj zemlji, uključujući i problematični sjever”, navodi ovaj medij.

Za razliku od policije Kosova, Kosovskim sigurnosnim snagama do sada je bila potrebna dozvola NATO-a, kao i poziv lokalnih vlasti da bi boravili u tri opštine na sjeveru, naseljenim uglavnom Srbima.

Haradinaj kaže da više ne važi takvo ograničenje sada kada je paket za transformaciju KSS-a spreman.

“Nismo izostavili nijednu sekvencu, samo cjelinu, pravo na vojsku, bez ikakvog ograničenja”, kazao je on.

Ovu izjavu dao je nakon sastanka s američkim ministrom odbrane Jamesom Mattisom.

 

(SB / Agencije/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)