Home / Vijesti / Regija / JEZIVA SCENA U DALMACIJI: Poznati pčelar snimio najezdu STRŠLJENA, ušao je u prostoriju, a onda su…

JEZIVA SCENA U DALMACIJI: Poznati pčelar snimio najezdu STRŠLJENA, ušao je u prostoriju, a onda su…

Iako ovih neugodnih insekata ima posvuda uz obalu i na otocima, najgore stanje je u Dalmatinskoj zagori gdje stanovnici s njima vode pravi rat, piše portal Dalmacija Danas.

Stršljeni posvuda rade gnijezda pa ih se tako može naći u vrtovima, okućnicama, potkrovljima, garažama, pa čak i u samim kućama. Da je situacija opasna, potvrdio je predsjednik triljske Udruge pčelara, Božidar Žuljević.

– Ljudi me već svakodnevno zovnu jer posjedujem kompletno zaštitno odijelo. Primjerice, danas smo po pozivu ušli u kuću u Bisku. Bio sam u pratnji lokalnih vatrogasaca, ali u samu prostoriju gdje se nalazilo gnijezdo dugačko oko 80 centimetara ušao sam. Vjerujte, nije nimalo lako ući u prostoriju s oko 1000 stršljena, nikada ne znate hoće li vam se koji provući kroz nogavicu. Kaže se da tri uboda stršljena imaju učinak ugriza poskoka. Lopatom sam razorio gnijezdo, a sprejem dobro tretirao cijelu prostoriju, ispričao je.

Kaže da intervenira diljem Cetinske krajine, ali da tako ekstreman slučaj kao u utorak još nije doživio.

– Nema jedinke koja je kraća od 3 centimetra. Prije nekoliko dana isto sam ušao u jednu obiteljsku kuću u kojoj su stršljeni “okupirali” prozor i uboli čovjeka u glavu, kaže.

Opasni insekti nisu prijetnja samo za čovjeka već i za pčele jer ih napadaju i uništavaju čitave košnice. No ponekad se, priča Žuljević, pčele uspiju obraniti tako da potpuno okruže stršljena i doslovno ‘skuhaju’ temperaturom svojih tijela.

Susretnete li se sa stršljenima, njihova gnijezda nikako ne uklanjajte sami već pozovite stručnjake, piše Dalmacija Danas.

DalmacijaDanas/SB/PD.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)